Za čtyři měsíce budou ve Francii prezidentské volby. Na Macrona se dotahuje Pécresseová

Události: Čtyři měsíce do francouzských prezidentských voleb (zdroj: ČT24)

Přesně za čtyři měsíce se bude konat první kolo francouzských prezidentských voleb. Všichni významní kandidáti už zveřejnili, že se o úřad budou ucházet. Výjimkou je nynější prezident Emmanuel Macron, u nějž se ale obhajoba mandátu předpokládá. Průzkumy naznačují, že volby mohou být vyrovnanější, než se původně očekávalo. Vítězství Macrona není zcela jisté.

V předvolebních preferencích Macron dlouho jednoznačně vedl. Vystoupení a prohlášení ostatních kandidátů proto ignoroval a věnoval se vedení země. Nastínil například priority francouzského předsednictví Radě EU.

Poslední odhady preferencí ale ukazují, že na pravici prezidentovi vyrostl silný protivník. Kandidátka republikánů Valérie Pécresseová by se podle nich dostala do druhého kola na úkor dvou zástupců krajní pravice. Podle některých průzkumů by dokonce Macrona porazila.

Pro část komentátorů není konsolidace na straně pravice a růst preferencí Pécresseové velkým překvapením. „Ve Francii lidé většinově inklinují k pravici. Problém je, že to tak cítí vnitřně, ale někdy se to nepromítá do politického zastoupení,“ myslí si komentátor listu Le Figaro Thierry Martin.

Socialisté v krizi

Pécresseová už představila svůj ekonomický plán a vyjádřila se k prioritám Francie v době předsednictví EU. V brzké době se také vydá na návštěvu několika evropských metropolí s cílem setkat se s prezidenty a premiéry, zvýšit svou prestiž a působit státnicky.

Je to poprvé, kdy by podle předvolebních odhadů stál proti Macronovi ve druhém kole někdo jiný než zástupkyně krajní pravice. Marine Le Penová má totiž starosti s rostoucí popularitou komentátora Érica Zemmoura. Sledovanost televizních debat, kterých se konzervativní komentátor účastní, dosahuje historických rekordů.

Velkou krizi prožívají socialisté. Kandidátka tradičně silné strany a starostka Paříže Anne Hidalgová má velmi nízkou podporu. „Socialisté často dávají přednost politickému taktizování místo toho, aby se věnovali opravdu důležitým tématům,“ hodnotí člen Socialistické strany Jack Lang.