Nobelisté Muratov a Ressaová varovali před rozpínavostí Ruska a nenávistí na internetu

Novináři Dmitrij Muratov z Ruska a Maria Ressaová z Filipín v pátek v norské metropoli Oslu převzali Nobelovu cenu za mír, kterou získali za boj za svobodu slova. Norský Nobelův výbor předal na slavnostním obřadu medaili s portrétem Alfreda Nobela a diplom také Davidovi Beasleymu, šéfovi Světového potravinového programu (WFP), který Nobelovu cenu za mír dostal loni. Kvůli pandemii covidu-19 nemohla být v roce 2020 cena předána osobně.

Muratov ve svém projevu na ceremoniálu uvedl, že Rusko aktivně propaguje myšlenku války. „V Rusku je běžný názor, že politici, kteří se vyhýbají krveprolití, jsou slabí, zatímco povinností skutečných patriotů je vyhrožovat světu válkou,“ prohlásil Muratov.

„Mocní aktivně propagují válku. V hlavách některých šílených geopolitiků teď navíc válka mezi Ruskem a Ukrajinou není ničím nemožným,“ dodal. Před možnou invazí ruské armády na Ukrajinu v poslední době varovali američtí představitelé v souvislosti s rozmístěním desítek tisíc ruských vojáků v blízkosti ukrajinské hranice. Moskva ale plánování invaze popřela.

Muratov na pátečním ceremoniálu rovněž prohlásil, že žurnalistika v Rusku „prochází temným údolím“. „Více než stovka novinářů, médií, obránců lidských práv a nevládních organizací již byla označena za zahraniční agenty, což v Rusku znamená nepřátele lidu,“ uvedl novinář. Ocenění přitom věnoval „celé obci investigativních žurnalistů“ a svým kolegům v opozičním listu Novaja gazeta, kteří přišli o život. Pro list Novaja Gazeta pracovala i uznávaná novinářka Anna Politkovská, zavražděná v Moskvě v roce 2006.

Internetové společnosti vydělávají na šíření nenávisti, řekla laureátka

Ressaová ve své řeči na slavnostním obřadu v Oslu zopakovala požadavek reformy sociálních sítí. „Největší potřebou dneška je změnit nenávist a násilí, ono toxické bahno proudící naším informačním ekosystémem, které je upřednostňováno americkými internetovými společnostmi, jež vydělávají víc peněz na šíření nenávisti a aktivování toho nejhoršího, co v nás je,“ prohlásila Ressaová.

Ressaová v roce 2012 spoluzaložila a stále řídí zpravodajský portál Rappler, který je jedním z mála místních médií kritických ke kontroverznímu filipínskému prezidentovi Rodrigovi Dutertemu. Společně s Muratovem jsou prvními novináři, kteří získali Nobelovu cenu za mír od roku 1935, kdy výbor ocenil německého novináře a pacifistu Carla von Ossietzkého, kterého nacisté uvěznili v koncentračním táboře za to, že odhalil tajné znovuvyzbrojování Německa.

Ressaová ve svém projevu připomněla, že von Ossietzkému nacisté nedovolili Nobelovu cenu převzít. „Oceněním novinářů Nobelův výbor naznačuje podobný historický okamžik, další existenční bod pro demokracii,“ řekla.