Slovensko podle tajné služby čelí zájmu ruských i čínských zpravodajců

Slovensko loni na svém území zaznamenalo aktivity ruských zpravodajských služeb a také výraznější působení čínských zpravodajců. Epidemické restrikce po propuknutí koronavirové nákazy vedly k omezení schůzek zahraničních zpravodajců s jejich kontakty. Ve zprávě o své činnosti to uvedla slovenská civilní tajná služba SIS.

SIS pravidelně upozorňuje kromě jiného na činnost ruských zpravodajských služeb na Slovensku. Ty se podle ní zajímají hlavně o informace z politické, vojenské a ekonomické oblasti a zájem mají také na ovlivňování veřejného mínění ve prospěch Ruska, jejich příslušníci působí hlavně jako diplomaté. SIS uvedla, že nebezpečné aktivity, jako sabotáže nebo útoky na lidi a objekty, z jejich strany nezjistila.

Slovensko loni v létě vyhostilo tři ruské diplomaty. Krok tehdy zdůvodnilo tím, že jejich činnost byla v rozporu s pravidly diplomatických styků. Další tři pracovníky ruského velvyslanectví pak Bratislava vyhostila i letos na jaře. Při oznámení tohoto kroku premiér Eduard Heger také vyjádřil solidaritu s Českem, které se dostalo do diplomatické roztržky s Moskvou kvůli důvodnému podezření na zapojení ruských zpravodajců do výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích.

Číně jde údajně hlavně o technologie

Zájem čínských zpravodajských služeb o Slovensko souvisí podle SIS kromě jiného se snahami o prosazování účasti čínských telekomunikačních společností při budování mobilních sítí páté generace a také při dodávkách techniky ke sledování komunikace či pohybu osob.

Zahraniční zpravodajci na Slovensku podle SIS zaměřili svou činnost také na navazování kontaktů s představiteli nynější vládní koalice, která se ujala moci po loňských volbách.

Uvedla rovněž, že kvůli protiepidemickým opatřením v souvislosti s koronavirovou nákazou byli cizí zpravodajští důstojníci nuceni výrazně limitovat osobní kontakty se svými zdroji a restrikce vedly k omezení jejich možností při navazování nových kontaktů. Například loni na jaře Slovensko v zájmu zpomalení šíření koronavirové infekce citelně omezilo volný pohyb lidí.

Také podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) v Česku za loňský rok narušila koronavirová opatření plány ruské diplomacie a tajných služeb v tuzemsku. BIS popsala činnost ruských, čínských a íránských tajných služeb v České republice, kybernetické útoky či snahy získávat interní informace v souvislosti s dostavbou jaderné elektrárny v Dukovanech.