Republikánské primárky vyhrála ve Francii Valérie Pécresseová

Primárky francouzské pravicové strany Republikáni (LR) vyhrála s drtivou převahou šéfka pařížského regionu Valérie Pécresseová. V sobotním druhém kole porazila šéfa regionální rady departementu Alpes-Maritimes na francouzské riviéře Érika Ciottiho poměrem 60,9 ku 39 procentům hlasů. Ciotti vítězné kolegyni ihned poblahopřál a slíbil podporu v nadcházejících prezidentských volbách.

Čtyřiapadesátiletá Pécresseová o sobě říká, že je z „jedné třetiny Thatcherová a ze dvou třetin Merkelová“. Podle agentury AFP zastává liberálnější křídlo pravicové strany a je o něco umírněnější než Ciotti.

V kampani slibovala snížit počet povolení k pobytu pro migranty ze zemí mimo Evropskou unii na polovinu nebo zakázat ženám, které na školních výletech doprovázejí své děti, nosit muslimský šátek. Navrhuje také kroky pro oživení ekonomiky a mluví o propouštění dvou stovek tisíc státních úředníků.

Pécresseová může potenciálně oslovit středopravé voliče, na kterých velmi závisí současný prezident Emmanuel Macron. Bude ale muset hledat podporu u konzervativnějších voličů, o které se ucházejí další pravicoví kandidáti. Průzkumy veřejného mínění zatím ukazují, že Pécresseová získá v dubnových volbách nanejvýš kolem 11 procent hlasů, což jí dává jen malou šanci dostat se do druhého kola.

Kandidátů na pravici je víc

Podle zpravodaje ČT Jana Šmída republikáni věří, že Pécresseová může zamíchat předvolebním bojem, i když to v tuto chvíli nevypadá, že by se dostala do druhého kola. Její popularita ale může ještě růst. Pécresseové hraje do karet, že je žena, je dynamická, razantní, má politické i vládní zkušenosti a byla ministryní pro rozpočet ve vládě Nicolase Sarkozyho, připomněl Šmíd.

Macron podle něj dostal protivnici, kterou si přál ze všeho nejméně, může proti němu mobilizovat Francii. „Ona může sjednotit velkou část lidí, kteří nejsou spokojeni s vládou Emmanuela Macrona,“ myslí si Šmíd. Je však otázka, kam se přesunou hlasy pro jejího protivníka z primárek Ciottiho, zda nepůjdou spíše k extrémní pravici. Tendence je prý jasná, pravice se ve Francii radikalizuje.

Republikánská strana se podle zpravodaje snaží dostat jako tradiční partaj v posledních letech na výsluní. Zamíchat situací ale může i nový krajně pravicový kandidát Éric Zemmour, který má v neděli důležité shromáždění.

Podle Šmída je to pro Macrona do určité míry nebezpečnější vyzyvatel než šéfka krajně pravicového Národního sdružení (RN) Marine Le Penová, která už „dosáhla svého maxima“. Šmíd připomněl, že favorit voleb Macron je nyní v dobré situaci, protože většina Francouzů podporuje jeho kroky proti covidu. Zároveň však podle něj platí, že ten, kdo vede na konci roku, nemusí nakonec prezidentské volby vyhrát.