Kočner vyšetřování neovlivňoval, rozhodl nepravomocně slovenský soud

Slovenský okresní soud v Bratislavě v pátek zprostil kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera obžaloby, že se prostřednictvím motáků snažil z vazby ovlivnit vyšetřování jedné ze svých kauz. Verdikt není pravomocný, žalobce se odvolal k soudu vyšší instance.

Kočner byl podezříván, že v minulosti posílal z cely instrukce ohledně případu padělání směnek, ve kterém byl letos v lednu spolu s bývalým ministrem hospodářství a někdejším ředitelem soukromé televize Markíza Pavolem Ruskem pravomocně odsouzen k devatenáctiletému vězení.

Prostřednictvím padělaných směnek chtěl Kočner získat peníze od Markízy, kterou mezitím ovládla investiční skupina PPF.

Okresní soud Bratislava I v případu motáků rozhodl, že nešlo o trestný čin. Samotný text na motácích podle rozhodnutí nezakládá trestní odpovědnost obžalovaného. Kočner byl v této -+uze původně obžalován z maření spravedlnosti. Soud to ale označil za právní nesmysl a oznámil, že čin posoudí jako podezření z křivé výpovědi a křivé přísahy.

Kočner je spojován s vraždou novináře Kuciaka

Proti Kočnerovi svědčil i někdejší šéf kontrarozvědky slovenské civilní tajné služby SIS a bývalý novinář Peter Tóth. U soudu vypověděl, že od Kočnera prostřednictvím jeho advokáta dostával z vazby dopisy s různými pokyny.

Tóth, který původně s Kočnerem spolupracoval, vypovídal proti podnikateli i v případu objednání vraždy novináře Jána Kuciaka. Soud první instance v této kauze Kočnera obžaloby zprostil, osvobozující verdikt ale slovenský nejvyšší soud letos v červnu zrušil.

Obžaloba tvrdila, že si Kočner objednal vraždu Kuciaka, protože poukazoval na jeho podezřelou ekonomickou činnost. To mohlo podnikateli překazit plány na vstup do politiky. Kuciak byl zavražděn společně se svou partnerkou Martinou Kušnírovou 21. února 2018.