Palestinský doktor, kterému izraelský nálet zabil dcery, se spravedlnosti nedovolal. I přes nepřízeň osudu pomáhá jiným

Horizont ČT24: Palestinský doktor neuspěl u izraelského soudu (zdroj: ČT24)

Přes deset let se palestinský doktor Ezzeddín Abú al-Áiš domáhal od Izraele omluvy za smrt svých tří dcer a neteře. Zabila je izraelská střela, která během Války v Gaze v roce 2009 zasáhla jeho dům. Nejvyšší soud v Jeruzalému ale jeho žádost definitivně zamítl.

Byl prvním palestinským doktorem, který působil v izraelské nemocnici. Jako gynekolog se bez rozdílu staral o palestinské i izraelské ženy. Na židovský stát nezanevřel ani po rodinné tragédii. K nejvyššímu soudu v Jeruzalémě ale přicházel s nevelkým očekáváním.

„Máme dokazovat, že my jsme oběti? Nebo pachatelé mají přiznat, co se stalo? Když fakta a důkazy jsou jasné. O důkazech nejsou pochybnosti. Dvě střely zasáhly můj dům,“ řekl palestinský doktor.

Psal se začátek roku 2009. Třítýdenní Válka v Gaze se chýlila ke konci. Ezzeddín pomáhal ošetřovat zraněné po útocích izraelské armády. V regionu známý svým úsilím o mír mezi Židy a Palestinci pravidelně vstupoval do vysílání izraelské televize, aby popisoval zrůdnost války.

Smrt jeho tří dcer a neteře slyšeli diváci v přímém přenosu. Tank na jeho dům vypálil dvakrát. Dívky ve věku 13 až 21 let našel roztrhané na kusy. Izraelská armáda tvrdila, že v horním patře zahlédla ostřelovače. To se nepotvrdilo. Nárok na omluvu ale podle nejvyššího soudu nemá. Šlo o bojovou situaci.

„Soucítíme se žalujícím, ale v rámci soudního řízení neexistuje žádný opravný prostředek ani náprava,“ stálo v rozhodnutí nejvyššího izraelského soudu.

I přes svou ztrátu pomáhá všude, kde se dá

Kromě omluvy chtěl vysouzené peníze vložit do své nadace, která podporuje vzdělání dívek a žen na Blízkém východě. Dodnes se účastní řady mírových konferencí. Už v prosinci 2009 navštívil na pozvání Václava Havla pražské Fórum 2000.

„Chci, aby už nikdo na světě nemusel vidět to, co jsem viděl já. Kusy těl krásných dětí rozeseté po podlaze. Nenávist a odplata jsou špatné,“ pronesl v Praze v roce 2009.

Dnes šestašedesátiletý lékař žije od roku 2011 v Kanadě. Jeho dcery a neteř jsou pohřbené v Gaze. Hledat spravedlnost chce podle svých slov u mezinárodních institucí.