Tragickou nehodu severomakedonského autobusu zavinila zřejmě lidská chyba

Tragickou nehodu severomakedonského autobusu, která se stala v úterý v Bulharsku, zřejmě způsobila lidská chyba. Zástupce bulharského generálního prokurátora Borislav Sarafov ve čtvrtek řekl, že je to nyní hlavní verze vyšetřovatelů. Podle posledních informací si neštěstí vyžádalo 44 obětí.

Kolem počtu lidí, kteří zahynuli, panují nejasnosti. První zprávy o nehodě uváděly, že mrtvých bylo 45, vzhledem k tomu, že v autobuse jelo 52 lidí a jen sedm přežilo. Později některá média informovala o 46 obětech, protože cestujících i s řidičem mělo být 53.

Ve čtvrtek Sarafov na tiskové konferenci řekl, že z vraku bylo vyproštěno 44 těl. Vyšetřovatelé se podle něj nyní snaží zjistit, zda si některý ze zaregistrovaných pasažérů cestu na poslední chvíli nerozmyslel a nezvolil jiný dopravní prostředek, nebo zda se z autobusu nezachránilo lidí osm.

Vyšetřovatelé podle Sarafova vyloučili možnost teroristického útoku, stopy žádné exploze nebyly zjištěny. Šéf vyšetřovacího týmu Marian Marinov sdělil, že se řidič před nárazem do svodidel snažil brzdit, ale to se mu zřejmě kvůli tmě a mokré vozovce při dešti nepodařilo.

Podle svědka autobus začal hořet hned při prvním nárazu do svodidel. Velký počet obětí zavinila skutečnost, že oboje dveře vozidla byly zablokované a vnitřek rychle zahalil hustý dým. Podle původních informací se jen sedmi lidem, kteří seděli vzadu, podařilo rozbít zadní sklo a vylézt ven. Všichni – pět Makedonců, Srb a Belgičan – jsou nyní ve stabilním stavu v nemocnici.

Severomakedonské úřady sdělily, že havarovaný autobus neměl licenci pro jízdy v zahraničí.