Johnson čelí kritice kvůli dopadům brexitu i zmatenému projevu. Výtky pocházejí také z vládních řad

Události ČT: Britský premiér Johnson terčem kritiky (zdroj: ČT24)

Britský premiér Boris Johnson čelí nespokojenosti z vládních řad. Od září podle průzkumů soustavně předhání v neoblíbenosti vůdce opozice a za posledních 24 hodin si vysloužil silnou kritiku i kvůli tomu, jaký projev přednesl před britskými podnikateli, kteří si stěžují na pobrexitové obtíže při obchodování s Evropskou unií a Severním Irskem.

Konfederace britského průmyslu mluví za 190 tisíc ostrovních podniků a premiéři k nim se vší vážností promlouvají každý rok. Johnson nyní překvapil citací Lenina i tím, jak se jako zkušený řečník v projevu ztratil, za což se během své řeči zmateně omlouval. 

Premiér se přirovnal k Mojžíšovi v tom, jak propaguje přechod na zelené technologie. Za vzor označil bývalou uhelnou elektrárnu v Londýně, ze které by měly vzniknout byty, hotely a obchody. V projevu napodoboval i zvuk spalovacího motoru.

Ve své řeči předseda vlády dále obvinil BBC z toho, že nechtěla koupit úspěšný dětský pořad Prasátko Peppa, jehož tvůrci se však veřejnoprávní televize zastali s tím, že ho nikdy BBC nenabídli.

Přítomných manažerů se zase Johnson ptal, jestli navštívili zábavní centrum šest hodin jízdy od místa konání konference. „Nevím, jestli jste byli v parku Svět prasátka Peppy. Kdo byl? Ruce, kdo tam byl? To není dost,“ komentoval pak počet zdvižených rukou. 

Johnsonův rozpačitý projev před titány britského byznysu vyvolal kritiku v samotné Downing Street a údiv vzbudil i mezi novináři. „Ztratil jste poznámky? Nevěděl jste, kde jste? Mluvil jste zničehonic o prasátku Peppa. Upřímně, je všechno OK?“ ptal se novinář deníku Daily Mirror.

Šéf labouristů: Vláda nemá plán, jak má brexit fungovat

Johnson svůj projev považoval za skvělý. Lídr opozice mu ale vyčetl, že nezvládá negativní dopady brexitu. „Vláda si myslí, že vše, co je třeba, je říct ‚Dokončeme brexit‘ Jenže nemá absolutně žádný plán, jak má brexit fungovat,“ stěžoval si šéf labouristů Keir Starmer. 

Podle vládních odhadů klesne kvůli brexitu HDP dlouhodobě o čtyři procenta. Johnson musel osekat plán na stavbu rychlostní železnice na severu Anglie nebo zavrhnout myšlenku vybudovat most mezi Severním Irskem a Skotskem. Úředníci také varovali, že je neproveditelné postavit do roku 2030 Johnsonem slibovaných čtyřicet nových nemocnic.