Zemřel bývalý jihokorejský prezident Čon Du-hwan. Jeho vládnutí se vyznačovalo brutalitou i prosperitou

Bývalý jihokorejský prezident Čon Du-hwan, který zemi vládl železnou pěstí po vojenském převratu v roce 1979 a rozdrtil následující prodemokratické protesty, zemřel v úterý časně ráno ve věku devadesáti let. Oznámily to tiskové agentury s tím, že Čon podlehl chronickému onemocnění. Bývalý prezident podle agentury Reuters trpěl maligním nádorovým onemocněním plazmatických buněk, zvaném mnohočetný myelom či Kahlerova nemoc.

Vojenský puč a následný masakr studentů při potlačení prodemokratických demonstrací ve Kwangdžu v roce 1980 patří k nejtemnějším kapitolám moderních jihokorejských dějin. Šéf státu z let 1980-1988 byl v srpnu 1996 v jihokorejském „procesu století“ odsouzen k trestu smrti za vzpouru, vlastizradu a úplatky. Později mu byl trest změněn na doživotí a v prosinci 1997 dostal milost.

Bývalý náčelník generálního štábu Čon Du-hwan zemřel necelý měsíc po svém příteli a nástupci v nejvyšším úřadu. Bývalý prezident Ro Tche-u, který byl ve funkci v letech 1988 až 1993, zemřel 26. října ve věku 88 let.

„Řezník z Kwangdžu“ patřil k nejvíce nenáviděným osobám v zemi

Čonovo osmileté vládnutí se vyznačovalo brutalitou a represemi, které postihly desetitisíce lidí. Bylo ale také charakteristické rostoucí prosperitou země. Režim tak dosáhl toho, že v Soulu v roce 1988 uspořádal Letní olympijské hry. Čon byl také prvním jihokorejským vůdcem, který předal moc pokojně, poznamenala agentura AFP. I tak „řezník z Kwangdžu“ patřil k nejvíce nenáviděným osobám v zemi, dodala.

I po propuštění z vězení se Čon několikrát vrátil do centra pozornosti, například nezaplacenými pokutami v řádu až stovek miliard wonů, zatímco se ukázalo, že jeho potomci a další příbuzní vlastní nemovitosti v hlavním městě Soulu a ve Spojených státech. Loni byl odsouzen k podmíněnému trestu za hanobení demokratického aktivisty a katolického kněze ve svých pamětech. Žalobci se odvolali a Čon měl příští týden stanout znovu před soudem, napsala agentura Reuters.