Hrdinkou Ruské federace se stala pilotka, která bojovala proti nacistům v Československu

Hrdinka Ruské federace Vasilisa Paščenková (zdroj: ČT24)

Ruský prezident schválil vyznamenání in memoriam pro příslušnici leteckých sil Vasilisu Paščenkovou. Ta padla na konci války během bojových operací Rudé armády v okolí Brna. Teď dostala nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ruské federace.

„Znamená to hodně. Je to dojemné lidsky i historicky. Je to pro nás ohromná událost. Ona se vrátila domů. Díky vám,“ řekl České televizi synovec Viktor Paščenko, který ocenění v podobě zlaté hvězdy převzal.

Vasilisa Paščenková sloužila jako střelec radista na sovětském bombardéru A-20 Boston. V dubnu 1945 její posádka bombardovala brněnské nádraží. Přitom letoun dostal zásah z protiletadlového kanonu a stroj musel nouzově přistát.

„Neopustila kulometnou věž havarovaného stroje. Vasilisa zahájila palbu na hitlerovce. Podle svědků zneškodnila mnoho fašistů,“ řekl k jejímu případu náměstek ruského ministra obrany Alexander Fomin.

Pamětní deska v Loděnici

„Nevěděla, že je dva kilometry od fronty, ale rozhodla se, že se nedá, a střílela do poslední nábojnice a nakonec se zastřelila,“ řekl k jejímu příběhu historik z Klubu vojenské historie Brno Radek Harašta. Ten se svými kolegy nakonec zjistil, kde je statečná mladá Ruska pochovaná: beze jména v hromadném hrobě sovětských vojáků v Ořechově u Brna. Dostal za to ruské vyznamenání.

Zhruba měsíc před svojí smrtí dostala Paščenková vyznamenání Řád Rudé hvězdy za statečnost v boji, sama totiž odrazila útok dvou německých stíhaček. „Na štítové stěně Obecního úřadu v Loděnici je pamětní deska ve tvaru směrovky toho letadla, ve kterém Paščenková bojovala,“ doplnil Harašta.

V České republice je přes 4200 sovětských válečných hrobů a památníků. „My Češi si dovedeme vážit historie, a z druhé strany doufáme a přáli bychom si, aby nám tak odpověděla i ruská strana směrem k našim legionářům,“ komentoval velvyslanec České republiky v Rusku Vítězslav Pivoňka.