Vzpomínkovými akcemi i demonstrací si Slováci připomenuli výročí 17. listopadu

Události: Oslavy 17. listopadu na Slovensku a protivládní protesty (zdroj: ČT24)

Vzpomínkovými akcemi i protivládní demonstrací si politici a veřejnost na Slovensku připomenuli výročí sametové revoluce, která v roce 1989 vedla k pádu komunistického režimu. Stejně jako v Česku i na Slovensku je Den boje za svobodu a demokracii státním svátkem.

Prezidentka Zuzana Čaputová dopoledne položila věnec k památníku Brána svobody, který pod hradem Devín na okraji slovenské metropole a u hranic s Rakouskem připomíná čtyři stovky lidí, kteří zemřeli při pokusu o útěk z komunistického Československa do západních zemí.

„Toto místo připomíná strašnou dobu, která znamenala ztráty lidských životů, ztrátu osobní lidské svobody už jen za projevený názor, za shromažďování, vyjádření politického přesvědčení nebo náboženské víry. Dnes žijeme v demokracii, která není dokonalá. Máme ovšem svobodu slova, shromažďování, právo volit. Mezník mezi tím, co bylo a co je nyní, je právě 17. listopad 1989,“ řekla Čaputová. Vyjádřila vděk představitelům sametové revoluce i lidem, jež se před 32 lety účastnili protikomunistických mítinků.

Další vzpomínkové akce ohlásili jiní politici a občanští aktivisté. Opoziční strany svolaly na odpoledne několik demonstrací proti nynější vládě premiéra Eduarda Hegera. Z iniciativy opozičních sociálních demokratů (Smer-SD) expremiéra Roberta Fica se dav lidí shromáždil v Bratislavě u sochy někdejšího představitele takzvaného pražského jara v komunistickém Československu Alexandera Dubčeka. Letos si Slovensko připomíná 100. výročí Dubčekova narození.

„Slovensko potřebuje lidskost a normální demokratické řešení. Lidé jsou rozzlobení, stoupá míra agresivity. Přitom by stačilo přijímat normální rozhodnutí a opatření. Tato vláda v souvislosti s pandemií zahájila válku s vlastním národem,“ řekl v projevu Fico. Expremiér dlouhodobě vystupuje proti zvýhodňování očkovaných proti covidu-19 a vakcíny označuje za byznys farmaceutických firem. Podle dosavadních zkušeností očkování významně chrání před onemocněním, těžkým průběhem covidu i jeho šířením.

Dopoledne Ficova strana uspořádala sněm, na kterém expremiér ohlásil cíl vyhrát příští parlamentní volby. Smer-SD po porážce v loňských volbách skončil po předchozím dlouholetém vládnutí v opozici a po následném vnitrostranickém rozkolu ho opustila část poslanců v čele s bývalým předsedou vlády Peterem Pellegrinim.

Právě Pellegriniho nová formace Hlas-sociálna demokracia se stala nejoblíbenější stranou, preference Smeru-SD se v posledním období vrátily na dvoucifernou hodnotu.

Fico opětovně kritizoval prezidentku Čaputovou, která podle něj zmařila vypsání referenda o předčasných volbách na základě petice s podpisy přes 585 tisíc Slováků. V souvislosti s plebiscitem se Čaputová dříve obrátila na ústavní soud, který letos v létě rozhodl, že referendová otázka není v souladu s ústavou. Fico nyní ohlásil novou petiční akci, kterou chce dosáhnout konání nových voleb.