Masové opoziční demonstrace na Kubě se po zásahu proti disidentům nekonaly

Dlouho avizované protivládní demonstrace za obnovení demokracie a propuštění politických vězňů se na Kubě v pondělí neuskutečnily. Do ulic Havany a dalších kubánských měst vyšly jen hrstky lidí, komunistický režim totiž před touto místními úřady zakázanou akcí pozatýkal řadu disidentů, jiným bránila policie vyjít z domu. V ulicích bylo podle agentury EFE v pondělí výrazně více policistů než obvykle.

Organizátoři svolali protest do metropole a devíti dalších měst na pondělních 15:00 místního času (21:00 SEČ). Ani tři hodiny poté se lidé ve velkém nescházeli.

Někteří disidenti sdíleli na sociálních sítích videa protestujících jednotlivců či malých skupinek, na něž křičeli na ulici příznivci vlády v červených tričkách, že na Kubě žádní političtí vězni nejsou a že vláda dodržuje ústavu. I nová ústava z roku 2019 ale zakotvuje „vůdčí úlohu komunistické strany“, která na tomto karibském ostrově vládne jako jediná povolená strana přes půl století.

Před takzvaným Občanským pochodem za změnu, který se měl konat v pondělí, zadržely kubánské úřady například i známou disidentku Bertu Solerovou, která vede hnutí Dámy v bílém, a jejího manžela.

Už v pátek znovu zatkla policie dalšího předního opozičního předáka Guillerma Fariňase. Yunior Garcí, lídr hnutí Archipiélago, které pondělní akci organizovalo, chtěl jít na sólovou demonstraci už v neděli, policisté mu ale bránili vyjít z domu.

Opoziční hnutí vyzývá k demonstracím či tlučení do hrnců

Kubánská vláda manifestace nepovolila s tvrzením, že za pořadateli stojí „imperialistické USA“, které chtějí rozvrátit režim na Kubě.

Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se v neděli v Havaně připojil k několika desítkám mladých, kteří zorganizovali „antiimperialistický“ protest. Mladí Kubánci přišli s červenými šátky a volali Ať žije Kuba, Ať žije revoluce nebo Vlast či smrt, což bylo heslo kubánských revolucionářů z 50. let minulého století.

Iniciativa Archipiélago kritizovala vládu, že zatýkáním znemožnila pondělní demonstrace, a vyzvala Kubánce, aby až do 27. listopadu pokračovali v občanském hnutí za změnu. 

Kritici nesvobodného režimu na Kubě se mají obléci do bílého a s bílými růžemi vycházet demonstrovat či každý večer ve 21:00 hodin provádět akci zvanou cacerolada, což je druh protestu oblíbený zejména v Jižní Americe a Španělsku. Lidé při něm z oken svých domů tlučou do hrnců (cacerola je španělsky hrnec či kastrol).

Hnutí Archipiélago, které se zrodilo na Twitteru, rovněž vyzvalo své příznivce z řad uživatelů sociálních sítí, aby vysvětlovali cíle hnutí těm svým sousedům, kteří přístup k internetu nemají. 

USA: Vláda používala zastrašovací techniky

Spojené státy počínání kubánských úřadů v souvislosti s chystanými demonstracemi odsoudily. „Před pokojnými protesty plánovanými na pondělí udělila kubánská vláda tresty odnětí svobody, zatýkala a používala zastrašovací techniky (…) ve snaze umlčet hlas kubánského lidu,“ uvedl poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Demonstrace se měly uskutečnit u příležitosti pondělního zrušení omezení pro turisty, které vláda vyžadovala kvůli covidu-19; očkovaní si nemusí dělat testy, ostatním stačí negativní test a nemusí už do karantény. V souvislosti s tím se výrazně zvyšuje počet letů na tento karibský ostrov.

V pondělí se rovněž žáci základních škol vrátili k prezenční výuce, podle vlády díky tomu, že 90 procent z nich už je očkovaných. Kuba očkuje dvěma vlastními vakcínami, které zatím neschválila Světová zdravotnická organizace (WHO).