Vláda o riziku útoku věděla, neměla ale konkrétní indicie, řekl Hollande u soudu s teroristy z Paříže

Bývalý francouzský prezident François Hollande vystoupil jako svědek před soudem v procesu s muži, kteří jsou obviněni z podílu na teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu 2015. Zemřelo při nich 130 lidí. Vláda podle Hollanda věděla o hrozícím nebezpečí, ale bez konkrétních indicií, kdy a kde by k útoku mohlo dojít. Exprezidenta předvolala asociace zastupující oběti a raněné během útoku Life for Paris. Hollandovo svědectví provázela přísná bezpečnostní opatření.

Exprezident u soudu uvedl, že odpoví na všechny dotazy, protože chce pomoci objasnit okolnosti „hrůzné noci“ a podat svědectví o svých státnických rozhodnutích, která dni útoku předcházela i následovala.

Považuje to za svůj dluh vůči obětem i všem pozůstalým, citovala Hollanda stanice BFM TV z jednacího sálu. Svůj úvodní projev zakončil slovy „demokracie je vždy silnější než barbarství“.

„Byli jsme v ohrožení každý den, 12. listopadu, ale stejně dobře to mohlo být 14. listopadu. Věděli jsme, že se připravují operace, že šéfové, jejichž jména už dnes známe, chystají atentáty, nechávají zabíjet lidi. Nevěděli jsme však ani kdy, ani jak zaútočí. (…) Věděli jsme o hrozbě, ale nic nenasvědčovalo tomu, že by právě ten den byla intenzívnější než jindy. Když se ozval první výbuch, okamžitě jsem si uvědomil, že můžeme čelit realitě atentátu. Po druhém výbuchu už jsem o tom neměl pochyb,“ řekl Hollande.

Hollande: Nemohlo jít o odvetu za Sýrii

Podle strůjce útoku Salaha Abdeslama, který je v Paříži souzen, teroristé útoky spáchali jako odvetu za francouzské nálety na Sýrii. Hollande ovšem vypověděl, že to není možné, a uvedl, že rozhodnutí zaútočit na výcvikové tábory teroristů v Sýrii padlo 7. září 2015. Letadla zaútočila 27. září 2015, zhruba dva týdny před pařížskými atentáty.

Podle Hollanda je zcela nemožné, aby teroristická skupina připravila útok takového rozsahu za pouhé dva týdny. Bojovníci se tedy připravovali už dlouho předtím, než Francie bombardovala syrské cíle, prohlásil Hollande soudu.

Proti vystoupení exprezidenta a několika svědků z řad akademiků podali stížnost obhájci obviněněných. Soud na hodinu a půl přerušil jednání, aby jejich stížnost projednal. Nakonec ji zamítl.

Rozsudek se čeká v květnu

Skupina teroristů zaútočila 13. listopadu 2015 v centru Paříže, zabila 130 lidí a stovky dalších zranila. V procesu je obžalováno dvacet lidí, z nichž šest je na útěku. Většině hrozí doživotní vězení. Sedm sebevražedných atentátníků zemřelo při útocích.

Hlavním obžalovaným je 31letý Francouz marockého původu Abdeslam, který se na začátku soudu prohlásil za vojáka teroristické organizace Islámský stát (IS). Proces začal 8. září, čtení rozsudku je zatím naplánováno na 25. května 2022.