Pandemie ve světě: Slovensko chce zvýšit tlak na firmy, Evropská komise koupí vakcínu od Valnevy

Slovenská vláda připravila zákon, podle něhož by úřady měly mít možnost nařídit firmám a jiným podnikatelům podmínit vstup zaměstnanců či zákazníků do jejich provozů splněním některých protiepidemických nařízení. Evropská komise schválila smlouvu na nákup vakcín s farmaceutickou společností Valneva. Jednotky intenzivní péče v rakouských nemocnicích by mohly kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 už za dva týdny narazit na systémově kritickou hranici. Berlín znemožní neočkovaným vstup do restaurací, kin či muzeí.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Slovenské úřady by podle vlády měly mít možnost nařídit firmám a jiným podnikatelům, aby vstup zaměstnanců či zákazníků do svých provozů podmínili zejména covidovým certifikátem, tedy potvrzením o očkování proti covidu-19, o prodělání této nemoci nebo o negativním testu na koronavirus. Vyplývá to z předlohy zákona, kterou kabinet ve středu schválil.

Vláda premiéra Eduarda Hegera kromě toho navrhla ukládat pokuty za znevažování a urážky zdravotníků či za falšování potvrzení například v souvislosti s covidem-19. Zmíněná opatření předložilo ministerstvo zdravotnictví v době rekordních přírůstků nových případů koronavirové infekce na Slovensku a poté, co zdravotníci čelili protestům či výhrůžkám lidí, kteří nesouhlasí s podáváním vakcín.

Pokud zaměstnanec v době nařízených opatření nepředloží covidový certifikát a ani nevyužije dodatečnou možnost bezplatně se u zaměstnavatele otestovat, nedostane se podle předlohy na pracoviště a zaměstnavatel mu nebude muset za toto období vyplatit mzdu. To se bude vztahovat také na policisty či vojáky. Covidové certifikáty a totožnost zákazníka by po nařízení úřadu hlavního hygienika nebo regionálních úřadů hygieny zase měli kontrolovat i majitelé různých provozů. Pokud tak neučiní, kontroloři získají pravomoci na 30 dnů daný provoz uzavřít.

EK schválila smlouvu na nákup vakcín od firmy Valneva

Evropská komise ve středu schválila smlouvu na nákup vakcín proti covidu-19 s farmaceutickou společností Valneva. Celkově osmý kontrakt umožní členským státům Evropské unie v příštím roce nakoupit téměř 27 milionů dávek, o rok později pak dalších až 33 milionů. Smlouva rovněž zahrnuje možnost přizpůsobit vakcínu novým variantám viru.

„Vakcína Valneva doplní do našeho širokého portfolia další možnost, jakmile Evropská agentura pro léčivé přípravky ověří, že je bezpečná a účinná,“ prohlásila eurokomisařka pro zdravotnictví Stella Kyriakidisová.

Valneva je evropská biotechnologická společnost, která vyvíjí svou vakcínu tradičním způsobem ze živého viru jeho chemickou inaktivací. Naproti tomu očkovací látky Pfizeru či Moderny, které se v EU používají nejvíce, jsou takzvanými mRNA vakcínami, jež obsahují pouze genetickou informaci viru. Unijní země chtějí v příštích letech výrazně nejvíce sázet na preparát Pfizeru, jehož si budou moci na základě letošního kontraktu koupit až 1,8 miliardy dávek.

Jednotkám intenzivní péče v Rakousku hrozí kritické vytížení

Jednotky intenzivní péče v rakouských nemocnicích by mohly kvůli rostoucímu počtu pacientů s covidem-19 už za dva týdny narazit na systémově kritickou hranici. Varuje před tím modelový propočet, který si nechalo vypracovat ministerstvo zdravotnictví. Ve středu zveřejněná prognóza odhaduje, že sedmidenní incidence do 24. listopadu stoupne na tisíc, přičemž aktuálně činí 714 nově nakažených na 100 tisíc obyvatel za poslední týden.

Podle předpovědi bude do dvou týdnů s pravděpodobností 65 procent obsazena třetina lůžek na rakouských JIP pacienty s covidem-19. Při takovém vytížení přitom podle ministerstva vzniká konkurenční situace mezi covidovými pacienty a ostatními, jejichž stav vyžaduje intenzivní péči.

Kvůli stále horší epidemické situaci v Rakousku od začátku listopadu platí na pracovištích povinnost předložit potvrzení o očkování, zotavení z covidu nebo negativní test na koronavirus. Od pondělí pak neočkovaní nemají přístup do restaurací a na kulturní a sportovní akce.

Berlín znemožní neočkovaným vstup do restaurací, kin či muzeí

Německé hlavní město Berlín od pondělí umožní vstup do restaurací, kin, divadel, muzeí nebo galerií jen očkovaným proti covidu-19 nebo osobám zotaveným po tomto onemocnění. Negativní test nebude stačit. Oznámil to ve středu berlínský senát, exekutivní orgán metropole.

Jako první zavedlo rozsáhlé omezení společenského života pro neočkované v pondělí Sasko, nyní se připojí Berlín. Kromě restaurací či kulturních zařízení nebudou neočkovaní pouštěni ani do saun, heren či obou zoologických zahrad v hlavním městě. Výjimku z takzvaného 2G pravidla budou mít lidé mladší 18 let, kterým bude stačit prokázat se negativním testem, uvedla agentura DPA.