Saakašviliho převezli do vězeňské nemocnice. Gruzínský exprezident už přes měsíc drží hladovku

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, který je od začátku října ve své vlasti ve vězení, kde drží protestní hladovku, byl převezen do vězeňské nemocnice. Uvedla to gruzínská vězeňská služba. Na podporu exprezidenta a za jeho převezení do civilní nemocnice demonstrovalo už o víkendu před věznicí několik tisíc lidí. V pondělí večer se Saakašviliho příznivci sešli v centru Tbilisi, podle agentury AFP jich bylo na čtyřicet tisíc.

„V Gruzii začíná masové a permanentní protestní hnutí, které neskončí, dokud nebude Michail Saakašvili propuštěn a nebudou se konat předčasné volby,“ řekl šéf opozičního Sjednoceného národního hnutí (UNM) Nika Melia, který organizoval i sobotní demonstraci před věznicí. Saakašvili je vězněn od začátku října. Zatčen byl poté, co se vrátil z ukrajinského exilu podpořit opozici před komunálními volbami, které vyhrála vládnoucí strana Gruzínský sen.

Už v úterý se má konat další manifestace před ministerstvem spravedlnosti. „Od teď budou naším domovem náměstí Svobody, hlavní ulice a hlavní náměstí v zemi, to nás dovede k vítězství,“ prohlásil Melia.

„Aby se zabránilo zhoršení zdravotního stavu Michaila Saakašviliho a kvůli zvýšenému riziku pro jeho bezpečnost, byl převezen z vězení číslo 12 do zdravotnického zařízení pro zadržené číslo 18,“ citovala agentura AFP z prohlášení vězeňské služby.

Informace o zhoršení zdravotního stavu třiapadesátiletého exprezidenta se objevily v médiích minulý týden. Jeho advokát uvedl, že Saakašviliho stav se viditelně zhoršil a že má problémy s pamětí. Urgentně ošetřen lékařem intenzivní péče ve věznici musel být už před dvěma týdny, posléze mu zdravotníci dali krevní transfúzi a jeho lékař tehdy uvedl, že je ve stabilním stavu. Saakašvili drží hladovku už déle než měsíc. 

Saakašvili čelí dalšímu obvinění

Prozápadní politik Saakašvili stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013 a z vlasti odcestoval několik dnů před vypršením mandátu. V Gruzii byl posléze v nepřítomnosti odsouzen ke třem letům vězení za zneužití moci v případu vraždy pracovníka jedné gruzínské banky z roku 2006 a později také k šesti letům vězení za zneužití moci a zatajování důkazů v případě fyzického napadení gruzínského poslance z roku 2005. Saakašvili obvinění odmítá a označuje je za politicky motivovaná. 

Minulý měsíc, 20. října, byl exprezident obviněn také z nelegálního překročení hranic, uvedla agentura TASS. Připomněla rovněž, že Saakašvili má i ukrajinské občanství.

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová už dříve prohlásila, že Saakašvili se do vlasti vrátil, aby destabilizoval místní politickou scénu, a odmítla, že by mu mohla udělit milost.