V průzkumu před volbou prezidenta ve Francii boduje krajně pravicový Zemmour

Francouzský krajně pravicový bývalý novinář Éric Zemmour získal druhé místo již ve třetím průzkumu volebních intencí před dubnovými volbami hlavy státu ve Francii. V čele průzkumů je se značným náskokem i nadále stávající prezident Emmanuel Macron. Na třetím místě je o pouhý bod Marine Le Penová, rovněž představitelka krajní pravice. Kandidáti levice přílišný zájem nevzbudili, píše stanice LCI, jeden ze zadavatelů průzkumu.

Emmanuel Macron, ačkoliv dosud neohlásil svou kandidaturu, vede ve všech dosavadních průzkumech se značným náskokem, v tom zatím posledním získal 25 procent. Le Penová a Zemmour se několik posledních týdnů přetahují o stejnou skupinu voličů i o druhé místo v průzkumech, tentokrát se ziskem 16, respektive 17 procent hlasů. Souboj o druhé místo je podstatný, protože do druhého kola prezidentských voleb postupují jen dva nejúspěšnější kandidáti.

Éric Zemmour byl dlouhá léta známým politickým novinářem, v současnosti je na turné po Francii se svou knihou. U části veřejnosti budí hněv, u příznivců krajní pravice naopak obdiv, svými kontroverzními výroky na účet žen, islámu nebo menšin. Naposledy v neděli v rozhovoru se stanicí BFM TV prohlásil, že ženy mají nižší platy, protože si samy vybírají špatně placené profese. Ve stejném rozhovoru také vyjádřil radost nad tím, že jeho „názory, diagnózy a řešení vítá stále více Francouzů“.

„Vyberu si svůj okamžik, vyberu si své datum, chci si vybrat způsob, jakým to řeknu a o tom všem rozhoduji já. (…) Vše (na kandidaturu) je připravené. Vše, co musím udělat, je rozhodnout se,“ uvedl Zemmour, který dosud nepotvrdil, že o post hlavy státu bude usilovat ani dokdy se rozhodne. Toto váhání je ovšem podle francouzských médií záměrnou strategií, protože na oficiální kandidáty se vztahují přísnější pravidla, kterým se Zemmour jako řadový občan nemusí podřizovat.

Ticho na levici

Průzkum také opět poukázal na roztříštěnost levice, kde se žádný z kandidátů nedostal přes deset procent, píše LCI. Nejúspěšnější v tomto průzkumu je s necelými devíti procenty krajně levicový europoslanec Jean-Luc Mélenchon. Sedm procent získal ekologický aktivista a dlouholetý europoslanec za stranu Zelených Yannick Jadot. Starostka Paříže a kandidátka socialistů Anne Hidalgová má v průzkumu pět procent.

Průzkum vypracovala společnost Ifop pro stanici LCI a deník Le Figaro. Na začátku listopadu v něm odpovídalo 1358 lidí starších 18 let, reprezentativní vzorek francouzské populace.

Zemmour se poměrně nečekaně objevil na druhém místě poprvé 6. října v průzkumu Harris Interactive. Podruhé Le Penovou odsunul na třetí místo v průzkumu Ipsos Sopra Steria z 22. října.