Rok od teroru ve Vídni. Lidé na nás volali, že se střílí, vzpomíná svědek útoku

Události: Rok od útoku ve Vídni (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem otřásl Vídní teroristický útok. Atentátník v centru města zavraždil čtyři lidi a přes dvacet dalších zranil. Rakušan s kořeny v severní Makedonii byl odsouzeným stoupencem takzvaného Islámského státu. Policie ho při zásahu zastřelila. Střelbu tehdy zažili také čeští krajané.

„Nikdy nezapomeneme na oběti a jakkoli to bude možné, vždy budeme stát po boku jejich rodinných příslušníků a těch, kteří měli s těmito lidmi zvláštní vztah,“ řekl při pietním aktu starosta Vídně Michael Ludwig.

Předsedkyně správní rady vídeňského hotelu Pošta Věra Gregorová vzpomíná, jak po útoku lidé v panice utíkali a hledali skrýš. „Dveře byly otevřené, tak jsme najednou měli naplněnou halu. Bylo to nejmíň čtyřicet lidí,“ vypráví Gregorová.

Hotel Pošta, který slouží jako centrum českého krajanského života ve Vídni, se nachází na ulici Fleischmarkt, jen několik desítek metrů od místa, kde zazněla střelba.

„Člověka napadne, jak je uklidnit, jak jim pomoct,“ vzpomíná Gregorová. Vzhledem k nejisté situaci bezprostředně po útoku proto v hotelu asi dvacet neplánovaných hostů ubytovali.

Osudný večer si pamatuje i starosta Sokola v Rakousku Tomáš Frey-Materna. V hotelu měli právě schůzi, když zaslechli neobvyklý ruch. „Šli jsme ven a najednou nám ti lidé říkali, že je poplach, že se tady střílí.“

Útočník byl v minulosti odsouzený za terorismus

Po roce od útoku rakouská vláda zpřísnila zákony a zavedla tresty za nábožensky motivované trestné činy. Obyvatelé Vídně se ale podle krajanů stále ptají, jak je možné, že radikál v podmínce dokázal oklamat úřady, které nereagovaly na varování ze Slovenska, že se pokusil nakoupit munici.

Teprve dvacetiletý terorista Kujtim Fejzulai střílel na několika místech, policie vyklidila centrum a zastavila dopravu. Zasahující policisté útočníka zneškodnili za devět minut, trvalo ale hodiny, než se ujistili, že byl sám a na útěku nejsou další pachatelé.

Atentátník útočil i v ulici, kde se nachází hlavná vídeňská synagoga. Byl to večer před zavedením podzimního lockdownu a mnoho lidí proto využilo poslední příležitosti k návštěvě barů a restaurací.

Podle vyšetřovatelů Fejzulai jednal sám, další lidé ho ale v přípravě útoku podporovali. Sedm jich je stále ve vazbě.

Fejzulai se v roce 2018 pokusil dostat do Sýrie a připojit se k organizaci Islámský stát. Později kvůli tomu odsouzen za terorismus. V prosinci 2019 byl nicméně podmínečně propuštěn pod podmínkou, že se zúčastní programu deradikalizace.