Kábulem otřásl výbuch. U vojenské nemocnice zabil nejméně 15 lidí

Nejméně patnáct obětí a 34 zraněných si vyžádal úterní výbuch u největší vojenské nemocnice v afghánské metropoli Kábulu. Podle agentury Reuters to řekl bezpečnostní představitel vládnoucího hnutí Taliban, který si nepřál být jmenován. Svědci uvedli, že slyšeli dvě silné exploze doprovázené střelbou.

Zástupce mluvčího Talibanu Bilál Karímí jeden výbuch před nemocnicí potvrdil. Podle něj byli terčem útoku civilisté před budovou. „Exploze u vstupu do nemocnice si vyžádala oběti či zraněné,“ řekl podle agentury AFP mluvčí ministerstva vnitra Kárí Saíd Chóstí.

Podle neověřených zdrojů na Twitteru u nemocnice s kapacitou čtyři sta lůžek zaútočil sebevražedný atentátník. Do nemocnice pak údajně pronikli bojovníci teroristické skupiny Islámský stát, kteří se tam střetli s bezpečnostními složkami talibanců. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Nad oblastí bylo vidět mohutný oblak kouře.

Zdravotnické zařízení vedené italskou humanitární organizací, které sídlí asi tři kilometry od vojenské nemocnice, na Twitteru uvedlo, že přijalo devět zraněných.

Od poloviny srpna, kdy se v Afghánistánu dostalo k moci radikální hnutí Taliban, provedl Islámský stát sérii útoků na mešity a další cíle. V roce 2017, kdy byla v čele Afghánistánu Západem podporovaná vláda, zaútočil Islámský stát také na kábulskou vojenskou nemocnici. Zahynulo tehdy přes třicet lidí.