Afghánci čelí prohlubující se humanitární krizi, ocitají se v ní zejména ženy a senioři

Události: Humanitární krize v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Obyvatelé Afghánistánu čelí vysoké nezaměstnanosti a stále hlubší humanitární krizi. OSN odhaduje, že po létu ozbrojených konfliktů skončilo na předměstích Kábulu na padesát tisíc Afghánců, kteří v provinciích přišli o domovy. V těžké situaci jsou většinou ženy s dětmi či staří lidé. Mnozí jsou odkázaní na žebrotu.

„Zatím se v našem okolí narodilo čtyři nebo pět dětí, ale brzy zemřely na podchlazení,“ popsala afghánská žena bez domova Halima. Dítě Maliky, která také přišla o domov, šestinedělí přežilo. Starosti ale zůstávají. „Některé vysídlené rodiny z druhé strany tábora pomoc dostaly, ale k nám se nic nedostalo,“ řekla.

Už před nástupem islamistického hnutí Taliban k moci záviselo na humanitární pomoci 18 milionů Afghánců – to je asi polovina obyvatel. Po odchodu západních sil a zmrazení zahraničních aktiv se situace dál zhoršuje. Taliban se obrací na sousedy i mocnosti s žádostmi o uvolnění fondů a o uznání – od převzetí moci v srpnu Taliban nikdo neuznal.

„Snažíme se rozptýlit obavy mezinárodního společenství týkající se Islámského emirátu Afghánistán a vytvořit důvěryhodné prostředí,“ uvedl mluvčí afghánské vlády Zabihulláh Mudžáhíd. Taliban například vyzval Spojené státy a další země summitu G20, aby uznaly jeho vládu a přestaly blokovat afghánské peníze v zahraničí. 

Důvěru ale nevzbuzují zprávy o násilnostech. Svaz novinářů nahlásil za dva měsíce třicet útoků na své členy. Nejnověji palbu z motocyklu na žurnalistu jedoucího v autě. „Když vypálili několik střel, byl jsem stále při vědomí. Podařilo se mi vycouvat a ujet,“ popsal napadený novinář IRIB Ali Réza Šarífí. Tragicky skončila svatba v Nangarháru. Ozbrojenci prohlašující, že jsou z Talibanu, na ni přišli zakázat hraní hudby. Na místě zůstali tři mrtví a mnoho zraněných.

Prosperující Kábul ukazují fungující tržnice s dostatkem zákazníků. Někteří si pochvalují, že se od nástupu Talibanu necítí ohrožení. „Lidé obvykle oslavují pátky a teď je tu klidno a bezpečno,“ řekl obyvatel Kábulu Mohammad Akram.

I tak ale panují obavy z chudoby. „Ceny všeho jsou strašně vysoké. Lidé mají problémy, je velká nezaměstnanost,“ popsal obyvatel Kábulu Mozamel Paktiawal.