Policie v Tokiu zatkla útočníka, který ve vlaku zranil sedmnáct lidí

Japonská policie zatkla muže, který v neděli zaútočil nožem na cestující ve vlaku v Tokiu. Sedmnáct lidí utrpělo zranění, u části z nich jde o bodné rány, informovala agentura AP. Ve vážném stavu je několik obětí. Útočník zřejmě s pomocí hořlaviny založil v jednom z vagonů oheň, a způsobil tak mezi pasažéry paniku.

Starší muž, kterého útočník pobodal, je v bezvědomí a v kritickém stavu. Vážný je stav několika dalších lidí.

Útok se odehrál ve vlaku na lince Keio, která spojuje čtvrť Šindžuku s předměstími v západní části metropole. Čtyřiadvacetiletý muž byl zatčen na místě činu, policie jej obvinila z pokusu o vraždu.

Hustý kouř vyvolal paniku

Podle japonských médií útočník zřejmě s pomocí hořlaviny založil v jednom z vagonů oheň a rozléval uvnitř neznámou tekutinu. Policisté prověřují, zda šlo o kyselinu chlorovodíkovou.

Incident vyvolal mezi cestujícími paniku, protože z vagonu se valil hustý kouř. Vlak zastavil ve stanici, kde se pasažéři hromadně pokoušeli dostat ven.

Japonsko je známé svou relativně nízkou kriminalitou. Po přelomu tisíciletí se ale stalo dějištěm série útoků spáchaných nožem či jinými bodnými nebo sečnými zbraněmi. Letos v srpnu šestatřicetiletý muž v příměstském vlaku v Tokiu pobodal nejméně deset lidí.