Ve Francii začíná soud s muži obžalovanými z rasově motivované vraždy Židovky

Ve Francii začíná proces se dvěma mladíky obviněnými z vraždy ženy židovského původu. Hlavním motivem jejich činu byl právě původ oběti, což během vyšetřování oba muži potvrdili. Vražda v roce 2018 vyvolala silné protesty veřejnosti. Prezident Emmanuel Macron ujistil o svém odhodlání bojovat proti antisemitismu, k útokům v zemi přesto dál dochází.

Pětaosmdesátiletá Mireille Knollová byla zavražděna v březnu 2018 ve svém bytě v 11. okrsku na východě francouzské metropole. Útočníci ji jedenáctkrát bodli a následně její byt zapálili. Krátce poté byli oba zatčeni. Jeden z nich oběť dobře znal, ukázalo vyšetřování.

Knollová jako dítě těsně unikla deportaci na pařížský Zimní velodrom, která v červenci roku 1942 předcházela další deportaci tisícovek Židů do vyhlazovacích táborů. Její příbuzní však holocaust nepřežili. Francouzské sdělovací prostředky po vraždě zdůrazňovaly, že ani v roce 2018 nemůže být člověk židovského původu ve Francii klidný.

Studio ČT24: Zpravodaj Šmíd k přibývajícím antisemitským útokům ve Francii (zdroj: ČT24)

„Tato vražda je samozřejmě extrém, ale drobné antisemitské útoky se v zemi opakují prakticky každý týden. Jsme svědky ničení židovských hřbitovů či obchodů, dochází i k útokům na synagogy,“ uvedl zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd.

Představitelé židovských organizací ve Francii upozorňují, že z některých částí velkých měst se Židé stěhují, protože nejsou schopni dál snášet útoky jak verbální, tak fyzické. Řada z nich dokonce volí odchod do Izraele nebo na jiná místa ve Francii, kde je situace klidnější.

Tresty od dalších útoků neodradí

Podle názoru francouzského filozofa Alaina Finkielkrauta, který se sám stal terčem verbálních útoků, souvisí nárůst antisemitských útoků s demografickým vývojem v západních zemích. Zejména s tím, že v řadě čtvrtí je velmi silná převaha muslimského obyvatelstva, hlavně lidí, kteří se netají nenávistí vůči Židům, připomněl zpravodaj. Vztahy mezi muslimy a Židy komplikuje kromě náboženských otázek také problémový vztah Izraele a Palestiny.

„Hovořili jsme také s právníky, kteří zastupují poškozené. Podle nich je největší problém, že pokud tresty, které útočníci dostanou, budou velmi nízké, neodradí je od dalších trestných činů,“ dodal Šmíd.

Proces v případu vraždy Mireille Knollové je naplánován do 19. listopadu. Pokud padnou mírné tresty, dá se podle zpravodaje očekávat, že ve Francii dojde k dalším mohutným protestům podobným těm, které se konaly bezprostředně po smrti ženy.