Japonská princezna Mako se provdala a opustí císařskou rodinu. Odmítla ceremonie i peníze

Horizont ČT24: Japonská princezna (zdroj: ČT24)

Japonská princezna Mako se provdala za svého bývalého spolužáka z univerzity Keie Komura. Sňatek císařovy neteře rozdělil veřejné mínění a kvůli finančnímu sporu se odkládal tři roky. Třicetiletá Mako přišla svazkem s Komurem o titul a postavení. Svatební dokumenty novomanželé podepsali na úřadě a svatbu nedoplnila slavnostní hostina.

Princezna v úterý dopoledne odjela z domova svých rodičů na úřad v doprovodu svého snoubence. Měla na sobě světle modrý kostým a v ruce svazek růží. Při loučení se rodičům poklonila a objala svou mladší sestru, napsala japonská tisková agentury Kjódó.

Později už jako čerstvá novomanželka vystoupila na tiskové konferenci, kde se mimo jiné omluvila všem, které svým rozhodnutím zarmoutila. „Je mi velmi líto, že jsem způsobila nepříjemnosti, a jsem vděčná, že mě někteří nepřestali podporovat,“ citovala z jejího vystoupení stanice NHK.

„Pro mne je Kei nenahraditelný, a svatba pro nás tedy byla nevyhnutelnou volbou,“ dodala. Omluva zazněla i od Komury, který řekl, že Mako miluje a bude jí celý život oporou.

Princezna Mako před svatbou
Zdroj: Kyodo/Reuters

Císařská rodina se tenčí

Mako s Komurem budou žít ve Spojených státech, kde muž pracuje v advokátní kanceláři. Agentura Reuters připomíná, že ženy z císařské rodiny, jež se provdají za prosté občany, opouští urozený život.

Sňatek mimo okruh šlechty není na japonském císařském dvoře ničím neobvyklým – neurozenou dívku si vzali současný císař Naruhito i jeho otec a předchůdce na trůně Akihito. Neokázalá svatba už ale zvláštností je. Princezna Mako navíc odmítla i v přepočtu téměř třicet milionů korun, které obvykle ženy opouštějící císařskou rodinu dostávají. 

Se svatbou se nadále ztenčuje japonská císařská rodina, upozorňují The Japan Times. Zatímco po druhé světové válce měla 67 členů, nyní už je urozených kolem císaře pouze sedmnáct, z nichž pouze tři mohou usednout na trůn.

Překážky a nevole veřejnosti

Novomanželé se zasnoubili v září 2017 a od té doby si prošli těžkým obdobím kvůli finančnímu skandálu Komurovy rodiny, kterému se rozsáhle věnovala média. Bulvární tisk informoval o sporu mezi Komurovou matkou a jejím bývalým snoubencem, který tvrdil, že matka se synem mu nesplatili dluh. Komuro prohlásil, že nešlo o půjčku, nýbrž o dar, slíbil ale finanční vypořádání. Přesto spory dodnes nejsou urovnané.

V únoru 2018 císařský palác oznámil, že se svatba snoubenců odkládá na rok 2020, aby měl pár více času na přípravu. O půl roku později Komuro odjel studovat práva na Fordhamskou univerzitu do New Yorku, kde strávil tři roky.

Princeznin otec Fumihito navíc před třemi lety upozornil, že bez vyřešení finančních sporů uvnitř Komurovy rodiny k sňatku nesvolí. Dodal také, že pár spolu „moc často nemluví“. Loni v listopadu od svého stanoviska ustoupil poté, co Mako vydala prohlášení, v němž manželství s Komurem označila za „nevyhnutelné“.

Odpůrci svazku princezny Mako s Komurem
Zdroj: Kim Kyung-Hoon/Reuters

Neteři císaře Naruhita lékaři v říjnu tohoto roku diagnostikovali posttraumatický stresový syndrom. Mako jej přikládá psychologickému násilí, kterému byli snoubenci i jejich rodiny vystaveni. Část japonské veřejnosti sňatek kvůli nejasnostem a sporům kolem ženicha odmítá a i v úterý nespokojení občané protestovali v ulicích. Bulvární média tvrdí, že Mako se provdala do rodiny, která jí „není hodna“.

Nyní třicetiletý Komuro se do Japonska vrátil v září jako absolvent Fordhamské univerzity a zaměstnanec newyorské právní firmy. Jeho ležérní účes s culíkem rozpoutal v médiích další bouři a byl označen za „neuctivý“. Minulý týden Komuro navštívil rodiče své snoubenky v tmavém obleku s kravatou a s krátkými vlasy. Bulvární média ale pro změnu kritizovala, že kvůli dopravní zácpě dorazil pozdě.