Izraelský soud nařídil vrátit do Itálie dítě, které přišlo o rodiče při pádu lanovky

Telavivský soud v pondělí rozhodl o vrácení chlapce, jenž jako jediný z rodiny v květnu přežil pád lanovky v horách na severu Itálie, jeho italské rodině. V září si ho do Izraele odvezl jeho dědeček a policie případ vyšetřovala jako únos.

Při květnovém neštěstí přišlo o život čtrnáct lidí včetně pěti příbuzných šestiletého Eitana Birana; byli mezi nimi jeho matka, otec, bratr a dva prarodiče. Do Izraele chlapce odvezl otec jeho matky Šmulik Peleg. Příbuzní z otcovy strany žijí v Itálii. Tvrdí, že hoch byl odvezen bez jejich vědomí, a požadovali jeho vrácení do Itálie.

Případ řešil telavivský soud pro záležitosti rodin. Rozhodl, že chlapec musí být vrácen do Itálie, kde žil od raného dětství. Tam má být prozatím u nejbližších příbuzných, než tamní soudy vyřeší spor o opatrovnictví mezi jeho příbuznými z Itálie a Izraele.

Soud podle izraelských médií také uložil Pelegovi zaplatit soudní výlohy ve výši 70 tisíc šekelů (483 tisíc korun).

Podle dřívějších informací svěřil italský soud Birana po několikatýdenní léčbě v nemocnici jeho tetě z otcovy strany Aye Biranové Nirkové, která žije nedaleko Pavie. Spolu s manželem chce Eitana vychovávat společně se svými dvěma dcerami. O jeho adopci má ale zájem i teta z matčiny strany. Prokuratura v Pavii oznámila, že bude usilovat o vrácení dítěte do Itálie v souladu s haagskou úmluvou o právech dětí. Prokuratura obvinila Pelega z únosu. Muž přiznal, že Eitana odvezl z Itálie pronajatým autem do Švýcarska, odkud oba odletěli do Izraele.