Přeživší teroristických útoků v Bataclanu již několik týdnů soudu popisují hrůznou noc

Události: Účastníky soudu dokumentuje pouze ilustrátorka (zdroj: ČT24)

Soud se strůjci teroristických útoků v Paříži pokračuje dalšími výpověďmi svědků. Neštěstí si vyžádalo 130 mrtvých a přes 370 zraněných. Šlo o největší teroristický útok spáchaný v Evropě od atentátů na vlaky v Madridu a přihlásil se k němu takzvaný Islámský stát.

Soud na žádost vypovídajících zveřejnil celá jména jen těch, kteří si to přáli. Každý den se svědectvím vystoupí asi patnáct lidí, kteří mají přibližně třicet minut na to, aby popsali útok a jeho okolnosti. Slyšení poškozených, které začalo na konci září, by mělo trvat pět týdnů.

Přeživší z klubu Bataclan, kde v osudnou noc vystoupila americká rocková kapela Eagles of Death Metal, vypovídali poprvé 6. října. Tento týden se na řadu dostali i rukojmí, které členové Islámského státu drželi na balkoně a později i na chodbě Bataclanu. 

Ukázat všechny hrůzy

Smyslem procesu je, aby každý, kdo tam byl v jakékoliv roli, měl možnost vyprávět a přiblížit, jak to tam vypadalo, vysvětlil zpravodaj ČT ve Francii Jan Šmíd. Na vše je relativně hodně času a každý příběh je velmi osobní.

V soudní síni se promítal i film, který natočil člověk, jenž v blízkosti Bataclanu žije. „Byl opravdu velmi emotivní, byla tam vidět těla, byli tam lidé, kteří se snažili zachránit. Byl tam vidět otec, který hledal svého syna a pořád volal jeho jméno,“ popsal Šmíd.

Lidé u soudu popisují i to, jak se s útokem srovnávají. Mluví o tom, že stále nejsou schopni normálně žít, nemohou spát, museli vyhledat odbornou pomoc. „Asi nejtěžší je to pro rodiče zesnulých, ti vůbec nejsou schopni se vzpamatovat, někteří o tom napsali knihu. Cílem procesu je všechny hrůzy ukázat, aby si je všichni uměli představit,“ uvedl zpravodaj.

Jan Šmíd: Přeživší teroristických útoků v Bataclanu popsali hrůznou noc (zdroj: ČT24)

Justiční maraton

Proces, který francouzský ministr spravedlnosti Éric Dupond-Moretti označil za justiční maraton, má trvat do konce května 2022. Obžalováno je dvacet lidí, z nichž šest je na útěku. Většině hrozí doživotní vězení. Sebevražední atentátníci zemřeli při útocích.

Za jediného přeživšího přímého spolupachatele atentátů je považován Salah Abdeslam. Ten měl již koncem září možnost promluvit u soudu, nad svými činy ale lítost nevyjádřil, naopak nadále provokoval, až mu dokonce musel být vypnut mikrofon. V listopadu bude mít další možnost promluvit.

Náročný je proces i pro malířku

Účastníky soudu, včetně obžalovaných, není možné fotografovat. Jediným povoleným záznamem jsou soudní obrázky. Ilustrátorka Elisabeth de Pourquery proto dochází do budovy tribunálu prakticky každý den. Její akvarely obrazově zaznamenávají výpovědi svědků či vystoupení obhájců. Uvnitř sálu je často ponurá atmosféra, i proto se prostředí soudu snaží barevně mírně idealizovat.

„Abdeslam má velmi pronikavý pohled a nesnáší, když se na něj někdo dívá. Ale to my, ilustrátoři, potřebujeme, jinak ho nenakreslíme,“ popsala ilustrátorka. „Je to těžký proces, dlouhý, měl by trvat devět měsíců. Abych to vydržela, musím čas od času dělat i jiné soudy. Takový Sarkozy (souzený exprezident - pozn. red.) je proti tomu úplná rekreace.“