Počet obětí požáru budovy na Tchaj-wanu stoupl na 46, úřady nevylučují žhářský útok

Při požáru třináctipatrové budovy ve městě Kao-siung na jihu Tchaj-wanu zemřelo podle nové bilance 46 lidí a 41 dalších utrpělo zranění. Informovaly o tom agentury Reuters a AP s odvoláním na místní úřady. Požár propukl ve 2:54 místního času (ve středu 20:54 SELČ), uhasit se ho podařilo o více než čtyři hodiny později. Jeden ze svědků uvedl, že ho v noci vzbudila exploze, poté uviděl dům v plamenech. To později potvrdili také další svědci. Česká diplomacie nemá informace o tom, že by mezi oběťmi byli čeští občané.

Po prohledání celé budovy můžeme potvrdit 46 úmrtí, oznámili místní hasiči. Vládní úřady vyšetřují příčiny neštěstí, včetně možného žhářského útoku. 

V dolní části budovy byly kanceláře a obchody, od sedmého do jedenáctého patra sloužil dům k rezidenčnímu bydlení. Mnoho pater bylo podle hasičů zničeno.

Lidé čekají před budovou zasaženou ohněm na zprávu o osudu svých příbuzných
Zdroj: Fire Bureau Of Kaohsiun/ČTK/ZUMA

Záchranné práce komplikovalo stáří budovy, je z roku 1981, a sutiny, jež bránily v přístupu do některých částí objektu.

Podle nepotvrzených zpráv začalo hořet v prvním patře domu, v němž žilo přes sto lidí. Agentura DPA uvedla, že mnoho obyvatel byli senioři a lidé fyzicky či duševně postižení. Objektu se přezdívalo „strašidelný dům“, protože v několika nižších patrech byly již nefungující, opuštěné restaurace, karaoke kluby a kino.

  • 289 obětí (11. září 2012, Pákistán): Nejhorší průmyslový požár v pákistánských dějinách si v textilní továrně v přístavním městě Karáčí vyžádal nejméně 289 obětí. Dalších 25 lidí zahynulo týž den při požáru v továrně na obuv v Láhauru na východě země.
  • 121 obětí (3. června 2013, Čína): Při požáru drůbeží farmy nedaleko města Čchang-čchun zahynulo 121 lidí a na šest desítek dalších bylo zraněno.
  • Zhruba 120 obětí (24. listopadu 2012, Bangladéš): Požár, který vypukl v devítipodlažním textilním závodě na předměstí bangladéšské metropole Dháky, si vyžádal přibližně 120 obětí. Přesný počet mrtvých při nejhorším požáru továrny v dějinách země se jen odhaduje.
  • 89 obětí (9. prosince 2011, Indie): Při požáru v nemocnici v indické Kalkatě zahynulo 89 lidí. Několik představitelů nemocnice bylo obviněno ze zabití, neboť v nemocnici byly porušeny bezpečnostní předpisy.
  • 82 obětí (24. dubna 2021, Irák): Při požáru v nemocnici pro pacienty s covidem-19 v Bagdádu zemřelo 82 lidí, přes sto bylo zraněno. Oheň vypukl kvůli špatnému uskladnění lahví s kyslíkem, z nichž jedna explodovala.
  • 80 obětí (20. února 2019, Bangladéš): Při mohutném požáru v bangladéšské metropoli Dháce zemřelo osmdesát lidí, pět desítek skončilo v nemocnici. Požár způsobila srážka aut, po které jedno z vozidel zapálilo přízemí domu, kde se skladovaly chemikálie.
  • 74 obětí (13. května 2015, Filipíny): Požár, který zachvátil výrobnu obuvi Kentex ve filipínském městě Valenzuela, si vyžádal 74 lidských životů.
  • 46 obětí (14. října 2021, Tchaj-wan): Při požáru třináctipatrové budovy ve městě Kao-siung na jihu Tchaj-wanu zemřelo 46 lidí a 41 dalších utrpělo zranění. Úřady vyšetřují příčiny neštěstí, včetně možného žhářského útoku.
  • 41 obětí (26. ledna 2018, Jižní Korea): Při požáru v nemocnici ve městě Mirjang na jihovýchodě Jižní Koreje zemřelo 41 lidí a na 150 jich bylo zraněno. 
  • Zdroj: ČTK