V Chile zůstalo po demonstraci osmnáct zraněných, lidé z etnika Mapučů se střetli s policií

V Chile se v neděli během protestu za práva domorodých obyvatel Mapučů střetli demonstranti s policisty. Zraněných po incidentu zůstává osmnáct lidí, většina z nich patří právě k mužům v uniformě. Policie také devět lidí zadržela. Manifestace u příležitosti výročí dne, kdy Kryštof Kolumbus v roce 1492 poprvé doplul do Ameriky, se v oblasti konají opakovaně.

Na „Pochod za odboj Mapučů a autonomii národů“, svolaný přes sociální sítě, přišla zhruba tisícovka lidí. Byli mezi nimi mnozí členové komunity Mapučů v tradičním oblečení. Měli na sobě barevná ponča a čelenky a mávali vlajkami svého etnika. Zněla i hudba na tradiční nástroje, tančilo se.

Když se proud lidí přiblížil k centru Santiaga de Chile, policie se ho pokusila rozptýlit za pomoci vodních děl a slzného plynu. Demonstranti po policii házeli kameny a útočili na ně tyčemi. Jednu ženu zranila zábavní pyrotechnika, dalších sedmnáct zraněných jsou policisté. Devět lidí policie zadržela za nošení zbraně a vyvolávání nepokojů, uvedla místní policie.

Mapučové (Araukánci) žádají po vládě navrácení území na jihu země, která považují za svá a která jsou v současnosti v rukou soukromých majitelů, nejčastěji lesníků. Mapučů žije v Chile 700 tisíc, celá země má osmnáct milionů obyvatel.

Chilskému ústavodárnému shromáždění, které má do roka sepsat novou ústavu této jihoamerické země s ohledem na menšiny, od července předsedá indiánská lingvistka Elisa Loncónová, příslušnice etnika Mapučů. Sedmnáct ze 155 křesel v tomto orgánu bylo vyhrazeno zástupcům původních národů