Muži v maskách zahánějí na hranicích běžence mimo EU. Chorvatský ministr přiznal zapojení policistů

Řecko a Chorvatsko čelí novým podezřením z nelegálních deportací žadatelů o azyl. Násilné praktiky na vnější hranici Evropské unie zdokumentovala média z Německa, Švýcarska, Chorvatska a Nizozemska. Evropská komise označila zprávy za šokující a vyzvala k vyšetření postupu bezpečnostních složek. Následně chorvatský ministr vnitra Davor Božinović po šetření potvrdil, že chorvatští policisté migranty přes hranici násilně vytlačovali.

Videozáznamy z chorvatské hranice ukazují černě oděné muže v maskách v lese na pomezí Chorvatska a Bosny a Hercegoviny, kteří obušky bijí běžence a zahání je přes pohraniční řeku zpět na území Bosny a Hercegoviny.

Migranti přitom nedostávají šanci požádat v Chorvatsku, na území Evropské unie, o azyl, upozornil zpravodaj České televize v Istanbulu Václav Černohorský. „V tom právě tkví porušení unijního práva a také mezinárodního práva,“ popsal. Tyto předpisy navíc zakazují odsunout lidi, kteří nelegálně vstoupili do některého z členských států EU, proti jejich vůli na území, kde jim hrozí nebezpečí.

Černě odění muži jsou na většině záznamu bez jakéhokoliv označení, na některých záběrech lze ale zpozorovat znaky, které používají zásahové jednotky chorvatské policie. Zjištění novinářů přináší kromě videí i svědectví buď bývalých, nebo i současných členů chorvatských i řeckých bezpečnostních složek. „Byť anonymně, tito lidé říkají, že jde o koordinovanou akci, k níž dává rozkazy velení bezpečnostních složek,“ uvedl Černohorský.

Do akcí mají být podle výpovědí zapojeni i členové elitní jednotky řecké pobřežní stráže, kteří se podle zjištění novinářů snaží bránit co největšímu množství běženců překonat hranice státu s Tureckem. Podle svědectví se mají řecké úřady k podobným incidentům stále častěji obracet od února loňského roku, kdy Turecko jednorázově vypovědělo migrační dohodu s EU.

Zpravodaj ČT Václav Černohorský o obvinění Řecka a Chorvatska z nelegální deportace nových žadatelů o azyl (zdroj: ČT24)

Chorvatsko přiznalo pochybení policistů

Evropská komise ve čtvrtek vyzvala Řecko a Chorvatsko, aby okamžitě zahájily vyšetřování a zjistily, zda na jejich hranicích dochází k nelegálnímu vytlačování migrantů. Evropská komisařka pro vnitřní záležitosti Ylva Johansson uvedla, že evropské státy podle ní mají nejen povinnost chránit své hranice, ale také dodržovat humanitární právo.

Řecko ještě ve čtvrtek obvinění odmítlo. Božinović naproti tomu slíbil, že policie veškerá obvinění řádně vyšetří.

„Policejní ředitel okamžitě vytvořil expertní tým, který intenzivně pracoval. Nakolik vím, dospěli k závěru, že se policisté účastnili (tohoto incidentu),“ citovala chorvatská tisková agentura Hinae Božinoviče, který se v Lucemburku účastní zasedání ministrů vnitra Evropské unie. Božinović předpokládá, že šlo o individuální zneužití pravomoci několika policisty. Očekává také, že mu policejní ředitel brzy sdělí další podrobnosti.

Na evropských hranicích se nejedná o ojedinělý případ násilí. Podle lidskoprávních organizací se jedná o systematické praktiky zemí na vnější hranici EU ke snížení běženců, kteří se dostávají nelegálně na jejich území. Podezření na překročení pravomocí agentury FRONTEX musel v Evropském parlamentu například vysvětlovat její šéf Fabrice Leggeri.