Vztah s Francií je pro Brity nesmírně významný, chlácholí Johnson popuzenou Paříž

Spor o ponorky narušil vztahy mezi Francií a Británií (zdroj: ČT24)

Vztah mezi Francií a Velkou Británií má pro Londýn „nesmírný význam“, uvedl britský premiér Boris Johnson. Učinil tak ve snaze zmírnit rozčilení Francouzů, které vyvolalo oznámení strategického paktu mezi Spojenými státy, Austrálií a Británií, napsala agentura AFP. Nové partnerství trojice západních zemí v pondělí kritizovala Severní Korea.

„Naše láska k Francii je nevyvratitelná,“ ujistil premiér v neděli pozdě večer novináře na palubě letadla směřujícího do New Yorku. V rámci cesty do Spojených států se Johnson má setkat s americkým prezidentem Joem Bidenem a zúčastnit se zasedání Valného shromáždění OSN.

Situaci se snažil zklidnit také mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price: „Francie je nepostradatelný partner a náš nejstarší spojenec. Našeho vztahu si velmi ceníme.“

Austrálie ve čtvrtek oznámila, že odstoupí od mnohamiliardové smlouvy na výrobu konvenčních ponorek s diesel-elektrickým pohonem, kterou uzavřela s francouzskou firmou Naval Group v roce 2016. Cena ponorek se tehdy odhadovala na čtyřicet miliard dolarů.

Místo toho si Australané hodlají sami postavit nejméně osm ponorek na jaderný pohon. Americké a britské know-how má při výstavbě zajistit nově oznámený bezpečnostní pakt mezi Austrálií, Británií a Spojenými státy.

Canberra si již dříve stěžovala na nedodržovaní kontraktu ze strany Francie. Stavba ponorek se údajně prodražovala, zpomalovala a ukázaly se i technické problémy.

Také francouzské ponorky třídy Barracuda mohou mít jaderný pohon. Palivo je ale třeba každých deset let měnit. U ponorek, které si chtějí Australané vyrobit sami, vydrží palivo po celou dobu jejich životnosti.

Popuzená Francie

Francie označila zrušení dohody za „nůž do zad“ ze strany blízkých spojenců a povolala své velvyslance v USA a v Austrálii ke konzultacím do Paříže.

„Toto partnerství nemá v žádném případě mít vítěze a poražené, úmyslem nebylo nikoho vyloučit,“ řekl Johnson. Pakt podle něj nemá vzbuzovat u ostatních obavy, zejména „ne u našich francouzských přátel“.

Francouzský prezident Emmanuel Macron má kvůli sporu v následujících dnech telefonicky hovořit s Bidenem, uvedl mluvčí francouzské vlády Gabriel Attal. Setkání plánované na tento týden mezi francouzskou ministryní obrany Florence Parlyovou a jejím britským protějškem Benem Wallacem bylo na žádost Paříže zrušeno, píše s odvoláním na ministerské zdroje AFP. Zprávu zpravodajskému serveru BBC potvrdil i bývalý britský velvyslanec ve Paříži Peter Ricketts, podle kterého bylo setkání „odloženo na pozdější datum“.

Paříž naznačuje i problémy pro obchodní smlouvu mezi EU a Austrálií

Diplomatická roztržka mezi Francií a Austrálií kvůli zrušenému nákupu ponorek může zkomplikovat vrcholící rozhovory o obchodní smlouvě mezi Evropskou unií a Austrálií. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune bruselskému webu Politico řekl, že australský krok negativně ovlivní obchodní jednání. Australský ministr obchodu Dan Tehan oponoval ujištěním, že pokračování rozhovorů je i v zájmu EU.

„Podmínkou důvěry mezi demokratickými zeměmi a partnery je dodržování slova. Takže je nemyslitelné, abychom pokračovali ve vyjednáváních a tvářili se, jako by se nic nestalo,“ citoval web Politico francouzského ministra, podle něhož bude rozhodnutí Austrálie mít vliv na podobu obchodní smlouvy.

Podporu ve vyjednávání mohou Francouzi najít mezi ostatními členy EU. Na výrobě ponorek třídy Barracuda se měly podílet také německé firmy.

Čína hovoří o mentalitě z dob studené války

Bezpečnostní pakt trojice západních zemí dříve odsoudila Čína, podle které jde narušení míru a stability v regionu a „mentalitu z dob studené války“. Své obavy v pondělí podle severokorejských médií vyjádřil i vysoce postavený činitel ministerstva zahraničí KLDR.

„Jde o velmi nechtěný a nebezpečný krok, který naruší strategickou rovnováhu v asijsko-tichomořském regionu a odstartuje závod v jaderném zbrojení,“ uvedl nejmenovaný činitel.

Strategický pakt uzavřený Spojenými státy, Velkou Británií a Austrálií reaguje na narůstající aktivitu Číny v Tichomoří a v oblasti jihovýchodní Asie.