Petřiček s Gregorovou kritizovali vyloučení ruské opozice z voleb. Pawlas odkázal na místní specifika

Gregorová, Pawlas a Petříček v Událostech, komentářích k volbám v Rusku a vztahy s EU (zdroj: ČT24)

Rusové začali volit do Státní dumy. Favoritem je vládní strana, hlavní kritici Kremlu kandidovat nemohou. Evropský parlament varoval, že výsledky neuzná. Podle člena sněmovního zahraničního výboru Daniela Pawlase (KSČM) by hlasování mohlo proběhnout objektivně v kontextu specifičnosti země. Řekl to v pátečních Událostech, komentářích. Europoslankyně Markéta Gregorová (Piráti) a bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) zdůraznili nemožnost opozice zapojit se do demokratické soutěže.

„Ruské volby mají formálně charakteristiku voleb, ale s normální demokratickou soutěží to nemá nic společného,“ upozornil Petříček. Svůj výrok zdůvodnil například tím, že nesystémová opozice nemá přístup do médií. „Řada kandidátů, kteří mohli oslovit část ruské společnosti, ani nemůže kandidovat,“ připomněl fakt, kdy hlasování předcházely měsíce represí vůči opozici.

Podle Pawlase může Evropská unie projevit snahy o pomoc ruské opozici – budou ovšem neúspěšné. Gregorová podotkla, že tamní opozici je těžké podporovat. „Ona de facto nemá dovoleno ani existovat,“ řekla.

Petříček upozornil, že Rusko směřuje k posílení autoritativních prvků vládnutí. Dodal ale, že si režim chce stále vůči občanům udržet jistou míru legitimity. „Asi tam (během voleb, pozn. red.) nebude docházet k výrazným excesům. Různé snahy o manipulaci a podobně ale asi budou na místě,“ varoval bývalý šéf diplomacie.

V určitou objektivitu voleb naopak věří Pawlas. „Na Rusko se musíme koukat tak, že je to specifická země – není to tradiční demokracie, historicky s demokracií nemá velké zkušenosti. V rámci možností si myslím, že volby proběhnou pokud možno objektivně. Uvidíme, jak dopadne výsledek,“ řekl.

Ekonomická síla

Pawlas dále podotkl, že v Rusku nyní panuje nervozita kvůli ekonomickým problémům. Domnívá se, že žádný stát či Evropská unie si nedovolí jít do většího střetu – země totiž jednají v ekonomickém zájmu občanů. Česko si podle něj nemůže dovolit mít dlouhodobě vyhrocené vztahy s Ruskem. „My jsme malá otevřená ekonomika, pokud nebudeme vyvážet do těch velkých ekonomik, tak se budeme mít špatně,“ dodal.

Proti tomu se vymezila Gregorová. Upozornila, že největším ekonomickým blokem na světě je Evropská unie, „které jsme součástí a která nemá tendence být vůči nám antagonistická,“ zdůraznila. „Vůbec se nebojím, že pokud se budeme držet našich vnitřních zásad, naší vnitřní bezpečnosti nebo lidských práv, tak že jsme ohroženi ekonomicky. Máme jen deset milionů obyvatel, ale Evropská unie má 446 milionů a jako taková má i úplně jinou vyjednávací sílu,“ dodala.

Pawlasowa slova kritizoval také Petříček. Podle něj vzájemná ekonomická provázanost mezi unií a Ruskem v minulosti nevedla ke zlepšování vztahů. „Vidíme naprostý opak. Propojenost nemusí nutně znamenat, že by se politické vztahy obou partnerů zlepšovaly. Zpochybnil bych, že soustředit se pouze na ekonomiku v dnešním světě je rozumná strategie,“ řekl.

Gregorová připomněla například kauzu Vrbětice. Také podle Petříčka si Česko nemůže nechat líbit narušování státní suverenity. Ochlazení vztahů mezi EU a Moskvou vnímá už delší dobu. „Problematické je, jestli máme v tuto chvíli s Ruskem nějakou agendu, protože Rusko neprojevuje vřelou a upřímnou snahu s Unií hledat něco pozitivního,“ dodal.