O povolení k pobytu v Británii požádalo asi 73 tisíc Čechů

Přes 73 tisíc Čechů požádalo ve Velké Británii po brexitu o status usedlíka. Pro Českou televizi to uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová. Okolo osmi tisíc žádostí se stále zpracovává. Více než tisícovce lidí byla žádost zamítnuta. Podle odhadů ředitele České obce ve Velké Británii Tomáše Kostečky je v Británii aktuálně až sedm a půl tisíce Čechů, kteří o dokumenty dosud nepožádali. Jejich další pobyt v zemi je tak ohrožený. Podle Kostečky by u některých mohl být problém s integrací.

O status usedlíka museli britské úřady do konce června požádat všichni občané Evropské unie dlouhodobě žijící ve Velké Británii. Status usedlíka jim kromě povolení k pobytu zajišťuje stejná práva, jaká měli před brexitem jako občané členského státu. K poslednímu červnu si tyto formality vyřídilo asi 61 tisíc Čechů. „V řádném termínu požádalo o status usedlíka asi 73 tisíc Čechů, k 30. červnu bylo 1280 žádostí zamítnuto,“ uvedla pro ČT Davidová. Zbylých osm tisíc žádostí se stále zpracovává.

V Británii žijí i lidé, kteří dosud o status usedlíka ani nepožádali. Těm v krajním případě hrozí povinný návrat domů. „Pokud britské úřady narazí na občana, který má právo na status usedlíka, ale nemá podanou žádost, předají mu výzvu, aby do 28 dnů podal žádost v pozdním režimu,“ říká Davidová. „Pokud občan žádost nepodá, bude upozorněn na skutečnost, že s ním bude zahájeno imigrační řízení, které může skončit vyhoštěním,“ dodává. Podle ní je prozatím přístup britských orgánů poměrně vstřícný, proto ministerstvo neočekává vysoký počet podobných případů.

Kostečka: Hrozí návrat sedmi tisíc

S tím nesouhlasí ředitel České obce v Británii Tomáš Kostečka. Podle Kostečky by se mohlo do České republiky vrátit až sedm tisíc lidí, kteří na status usedlíka nemají nárok nebo neumí nárok doložit. „I přes veškeré snahy České obce a partnerských organizací těmto osobám pomoci odhadujeme, že celkový návrat osob dotčených brexitem by mohl být okolo šesti až sedmi a půl tisíce,“ řekl ČT Kostečka.

Jde především o lidi, kteří v Británii pracovali v šedé zóně ekonomiky a měli tak problém s prokazováním nároku na status usedlíka. Někteří už Británii opustili. „Česká obec registruje desítky případů občanů, kteří se již navrátili do České republiky z důvodu komplikací způsobených brexitem,“ doplnil Kostečka.

České úřady podle vyjádření velvyslanectví v Londýně takové případy neevidují. „Velvyslanectví v současné době nemá informace o českých občanech, kteří by byli nuceni opustit území Velké Británie z důvodu nepodání žádosti či absence dokumentů,“ uvedl pro ČT mluvčí velvyslanectví v Londýně Michal Žižlavský. Podle Davidové by počet takových lidí neměl překročit několik desítek. „Mělo by se jednat řádově o desítky nebo možná až stovky občanů, kteří buď o povinnosti nevědí, nebo se jim zatím nepodařilo shromáždit potřebné podklady,“ říká.

Podle Kostečky hrozí lidem, kteří by byli nuceni se po několika letech vrátit do České republiky, problémy s integrací. „Vzhledem k faktu, že tyto osoby jsou převážně z řad zranitelných a těch, mezi kterými je slabá vybavenost podobné situace řešit, obáváme se ztížené integrace do českého prostředí,“ říká Kostečka. Nejkritičtější by podle něho mohla být integrace dětí do českých škol. Děti narozené v Británii českým rodičům mají české občanství, jejich česká kulturní a jazyková vybavenost je ale podle Kostečky nízká.