Zpěvačka Josephina Bakerová bude jako první černoška pohřbena v Panthéonu

Horizont ČT24: Josephina Bakerová bude pohřbena v Panthéonu (zdroj: ČT24)

Slavná francouzsko-americká černošská zpěvačka, herečka a tanečnice Josephine Bakerová bude pohřbena v pařížském Panthéonu, kde jsou uloženy ostatky významných francouzských osobností. Nejvyšší francouzské pocty se jí dostává jako první ženě afroamerického původu.

Bakerová se narodila roku 1906 v americkém státě Missouri. Proslulost získala zejména po příchodu do Paříže ve 20. letech 20. století. Ve francouzské metropoli tehdy po první světové válce zůstalo nemálo černošských Američanů, kteří s sebou přinesli americkou jazzovou kulturu.

V USA si nadáním pro pohyb, veselou povahou i smyslným vystupováním získala na přelomu 20. a 30. let srdce široké veřejnosti. Z dívky bez domova se stala dáma, která se po pařížských bulvárech procházela s gepardem na vodítku, oblečení pro ni navrhoval Christian Dior a v zástupu obdivovatelů nechyběli ani spisovatel Ernest Hemingway, nebo malíř Pablo Picasso. 

Byla odbojářkou i aktivistkou

Zpěvačka, jíž se přezdívalo Černá Venuše, se během druhé světové války zúčastnila francouzského odboje.

„Posílala informace generálu de Gaullovi. V Maghrebu bojovala za hnutí Svobodná Francie. Tady na hradě vyráběla zbraně. Získala i tajné informace o tancích okupujících jih Francie,“ připomíná Angélique de Labarre, majitelka zámku Milandes, který dříve patřil Bakerové a ve kterém zřídila malý sirotčinec pro děti z různých kulturních prostředí.

Stoupenkyní generála de Gaulla byla i v pozdější době v rámci hnutí gaullistů. Zároveň byla hlasitou aktivistkou v otázce práv menšin. Na pódiu vedle Martina Luthera Kinga byla před jeho slavným proslovem „I Have a Dream“ jedinou ženou, která v rámci Pochodu na Washington za práci a svobodu v srpnu 1963 promluvila k dvousettisícovému davu.

Jejího pohřbu v Monaku v roce 1975 se účastnily tisíce lidí. Teď se jedné z nejvýraznějších umělkyň první poloviny dvacátého století dostává velké pocty. Spočine vedle největších Francouzů včetně Voltaira, Victora Huga nebo manželů Curiových v pařížském Panthéonu. Ostatky Josephine Bakerové tam budou uloženy 30. listopadu.