Sedm aktivistů z Hongkongu přiznalo u soudu vinu. Přijmout obvinění je projev neposlušnosti, zdůvodnil Wong

Sedm hongkongských prodemokratických aktivistů obžalovaných z organizování protestů v roce 2019 ve čtvrtek u soudu uznalo svou vinu, informovala agentura AP. Je mezi nimi například Raphael Wong z opoziční Ligy sociálních demokratů či Figo Chan z hnutí za občanská práva Civil Human Rights Front (CHRF), které o víkendu oznámilo, že kvůli represím končí svou činnost.

„Protestoval jsem na základě principu občanské neposlušnosti. A jedním z klíčových aspektů občanské neposlušnosti je to, že člověk přijme obvinění. Proto hodlám přiznat svou vinu,“ řekl před jednáním soudu Wong, který jako jediný z obžalovaných není držen ve vazbě. „Z vězení nemáme strach. Doufáme, že navzdory procesu dokážeme dosáhnout demokracie,“ dodal.

V Hongkongu začaly v roce 2019 protesty, jejichž účastníci požadovali demokratické reformy. Peking po sérii masivních demonstrací, jež částečně ochromily hongkongskou ekonomiku, zaujal vůči názorovým odpůrcům tvrdší postoj. Loni v provincii prosadil nový bezpečnostní zákon a letos reformu volebního systému.

Ve vězení skončilo mnoho představitelů demokratického hnutí opozice, například mediální magnát Jimmy Lai nebo Joshua Wong, který byl lídrem studentských protestů v roce 2014. Další jsou v exilu.