Zemětřesení na Haiti zabilo čtrnáct set lidí, zraněných je zatím šest tisíc

Na Haiti roste bilance sobotního zemětřesení o síle 7,2 stupně, které zasáhlo především jih chudé karibské země. Počet mrtvých se zvýšil na 1419, zraněných je na šest tisíc, uvedla AP. Dosud místní úřady hlásily 1297 obětí.

Podle tamní civilní obrany jsou „mnozí“ lidé jsou stále pohřešovaní a „mnozí další jsou pod sutinami“. Nemocnice údajně v souvislosti se zemětřesením přijaly asi 3200 pacientů.

Nejhůře zasažen otřesy byl jihozápad Haiti, kde se podle Červeného kříže zřítily domy, mosty i kostely v době konání ranních mší. Zemětřesení v sobotu udeřilo kolem 08:30 místního času (14:30 SELČ), přičemž ohnisko bylo v hloubce asi deseti kilometrů a epicentrum poblíž města Les Cayes, asi 150 kilometrů západně od metropole Port-au-Prince.

Ve třech těžce postižených regionech bylo zničeno kolem třinácti tisíc domů, cituje z nedělního komuniké civilní obrany Reuters. Na dalších 13 785 staveních podle úřadů zemětřesení zanechalo škody.

Zemětřesení na Haiti si vyžádalo už přes tisíc mrtvých. Záchranáři stále prohledávají trosky (zdroj: EBU)

Situaci může zkomplikovat tropická bouře Grace

Premiér Ariel Henry už v sobotu vyhlásil stav nouze a státy z regionu na Haiti začaly posílat humanitární pomoc, kromě potravin také léky či zdravotnický materiál.

Na jihu mezitím pokračují záchranné práce, přičemž podle AFP obyvatelé a krizové složky s omezenými prostředky dělají, co mohou. Situaci může dále zkomplikovat tropická bouře Grace, která v neděli přinesla silný déšť do Portorika a podle aktuální předpovědi v noci na úterý zasáhne Haiti.

Studio 6: Následky silného zemětřesení na Haiti (zdroj: ČT24)