Německo zadrželo Brita podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Německé úřady zadržely Brita podezřelého ze špionáže ve prospěch Ruska. David S. byl zaměstnancem britského velvyslanectví v Berlíně, sdělilo spolkové státní zastupitelství. Britská policie podle agentury Reuters uvedla, že zadrženému muži je 57 let.

Muže úřady zadržely v úterý v Postupimi. Vyšetřující soudce spolkového soudního dvora v Karlsruhe má podle agentury DPA ve středu rozhodnout o vazbě.

Podezřelý je z toho, že nejméně při jedné příležitosti předal zástupci ruské špionáže dokument, který obdržel v rámci svých funkcí na ambasádě. Státní zastupitelství, které je pověřeno vyšetřováním případu, upřesňuje, že zadržení muže bylo výsledkem spolupráce s britskými úřady. Obviněný podle prokuratury dostal za předání informací odměnu v hotovosti.

Pro velvyslanectví v Berlíně zajatý Brit pracoval od listopadu 2020 a nejpozději od té doby údajně sloužil i ruské tajné službě. Jakou pozici na ambasádě zastával, německý úřad neupřesnil. „Jeho byt a pracoviště byly prohledány,“ konstatovalo státní zastupitelství. 

Angažmá MI5

Případ je dalším z řady podobných případů špionáže z posledních let, z nichž německé úřady obvinily Rusko, dodává AFP.

Nejmenovaný „západní bezpečnostní zdroj“ podle Reuters uvedl, že motivací Brita byly pravděpodobně peníze. Jako místní zaměstnanec ambasády neměl přístup k přísně tajným materiálům, tvrdí zdroj. Na dopadení muže se podle něj podílela britská kontrarozvědka MI5.

Německý server Focus Online uvedl, že podezřelý Rusku poskytoval informace o boji proti terorismu. Ruská tajná služba FSB, civilní rozvědka SVR ani ruské velvyslanectví v Německu zprávy o dopadení Brita nekomentovaly.