Německo od října ukončí bezplatné testování. Berlín chce motivovat k očkování

Události: Němci si od října za testy zaplatí (zdroj: ČT24)

Německo od 11. října nebude až na výjimky nabízet bezplatné testy na koronavirus. Kancléřka Angela Merkelová se na tom dohodla s premiéry spolkových zemí. Berlín také oznámil, že při týdenním průměru nad 35 nových případů koronaviru na sto tisíc obyvatel nebude již tento měsíc možné posedět v interiérech restaurací či navštívit kadeřnictví bez dokladu o bezinfekčnosti. Německo tak zvyšuje tlak na to, aby se lidé nechali očkovat proti nemoci covid-19.

„Dnes jsme v jiné situaci, vakcín máme dostatek, proto očkování musíme co nejvíce propagovat,“ řekla Merkelová. „S účinností od 11. října spolková vláda ukončí nabídku bezplatných občanských testů,“ avizovala.

Kancléřka zdůraznila, že přístup k bezplatným rychlotestům budou mít lidé, kteří očkováni zatím být nemohou, mimo jiné těhotné ženy nebo nemocní. Za testy nebudou muset platit ani lidé do osmnácti let, ačkoli v Německu stejně jako v dalších zemích Evropské unie jsou schválené vakcíny pro děti od dvanácti let.

V současné době má v Německu přístup k bezplatnému rychlotestu každý zájemce. Nechat se zdarma otestovat není problém ani každý den. To podle kritiků nenutí ty, kteří vakcinaci zatím odkládají, aby se nechali imunizovat. 

Přísnější pravidla při vyšších přírůstcích

Dalším opatřením, které má lidi přesvědčit o potřebě očkování, je zpřísnění pravidla 3G. To v Německu značí povinnost prokázat bezinfekčnost očkováním (Geimpfte), dokladem o prodělání nemoci (Genesene), nebo testem (Getestete).

Nejpozději od 23. srpna nebude možné navštívit celou řadu služeb a provozů v interiérech bez dokladu o bezinfekčnosti, pokud v daném regionu bude za sedm dní více než pětatřicet nových případů infekce na sto tisíc obyvatel.

Zpřísnění se dotkne mimo jiné návštěv nemocnic, pečovatelských domovů, interiérů restaurací, kulturních událostí, kadeřnictví, kosmetických salonů či posiloven. Při ubytování bude test vyžadován při příjezdu a poté dvakrát týdně.

Musíme očkovat víc, apeluje Berlín

Testy nebudou muset předkládat očkovaní a uzdravení, děti do šesti let a také školáci. Bavorský premiér Markus Söder vysvětlil, že školáci jsou podle hygienického konceptu na školách nejméně dvakrát týdně testováni. „Pro školáky bude školní kartička dokladem bezinfekčnosti,“ řekl Söder.

Německo aktuálně podle Institutu Roberta Kocha vykazuje v týdenním průměru 23,5 nového případů na sto tisíc obyvatel. Nad hranicí 35 případů je ale několik desítek okresů a také Berlín, Hamburk a Šlesvicko-Holštýnsko.

V Německu s 83 miliony obyvatel dosud nejméně jednu dávku dostalo 62,5 procenta populace, plně imunizováno je 55,1 procenta lidí. „Míra proočkovanosti šedesát procent není špatná, ale musíme dosáhnout více,“ řekl na tiskové konferenci berlínský starosta Michael Müller.

Stejně se vyjádřila i Merkelová, podle které je třeba mezi populací starší dvanácti let dosáhnout proočkovanosti 80 až 85 procent, u starších šedesáti let pak 90 procent. „Potěšující ale je, že v kategorii nad šedesát let je již nyní imunizováno přes osmdesát procent lidí,“ řekla kancléřka.

Berlín se nyní pokouší zrychlit tempo očkování například vakcinací za rytmu technohudby v pozdních večerních a nočních hodinách. „Tohle děláme pro mladé lidi. Sedí to k Berlínu, atmosféra je skvělá,“ komentuje netradiční způsob očkování berlínská ministryně zdravotnictví Dilek Kalajčiová. 

Lockdown nehrozí, roušky zůstanou

Podle Merkelové nyní nehrozí, že by se Německo vrátilo k rozsáhlé karanténní uzávěře, protože nynější epidemická situace by neospravedlnila omezení základních práv očkovaných. To by se ale mohlo změnit, pokud by se prosadila varianta koronaviru, proti které by očkování nebylo účinné, dodala kancléřka.

„Žádný lockdown už nebude. V žádném případě ne pro plně očkované. A proč? Protože by to bylo ústavně neobhajitelné,“ připustil Söder. Odmítl rovněž debaty o spravedlivosti budoucího zpoplatnění testů. Dodal, že očkování je cesta ke svobodě a bezstarostnosti. „A kdo svobodu miluje, tak znovu doporučuji, aby si vše ještě jednou promyslel,“ prohlásil.

Podle očekávání v úterý Merkelová s premiéry neuvolnila pravidla nošení roušek u očkovaných. Přinejmenším zdravotnická rouška zůstává pro návštěvu obchodů či využití hromadné dopravy povinná. Ministerstvo zdravotnictví chce toto opatření zachovat nejméně do jara příštího roku.