Dívka zajatá islamisty z Boko Haram se po sedmi letech vrátila domů. Únosy školáků jsou v Nigérii časté

Horizont ČT24: Dívka unesená islamisty se vrátila domů (zdroj: ČT24)

V Nigérii se našla jedna z víc než dvou set dívek, které před sedmi lety unesli islamisté, když přepadli školu s internátem ve městě Chibok ve státě Borno. Teď už dospělá žena v zajetí porodila dvě děti a byla provdána. Nyní se ale konečně vrátila ke své rodině. Únosy školáků v Nigérii ale stále pokračují.

Guvernér státu Borno Babagana Zulum uvedl, že Ruth Ngladarová Poguová a „někdo, koho si během zajetí vzala“, se před deseti dny vzdali nigerijským vojákům. Vláda mezitím prověřila identitu dívky a kontaktovala její rodinu. Zatím není jasné, zda její manžel byl nebo je členem zločinecké organizace Boko Haram. Podle Zuluma případ dodává naději, že se podaří nalézt a sjednotit s rodinami i zbytek obdobně nezvěstných školaček.

Z dospívající dívky se za sedm let stala dvojnásobná matka. Otřesená svými zážitky se zatím odmítá jakkoliv zpovídat. Žena je jednou z téměř tří stovek nigerijských školaček ve věku dvanáct až sedmnáct let, unesených teroristy v dubnu 2014. Některým se podařilo utéct, desítky vysvobodila armáda, více než stovka ale nadále zůstává nezvěstná.

Extremisté v roce 2017 propustili 82 dívek, předtím bylo nalezeno nebo propuštěno 24 dalších. Zhruba tři desítky jich utekly nebo byly zachráněny armádou. Dle předpokladů je zhruba 133 stále v zajetí. Některé byly provdány za radikální islamisty a kvůli indoktrinaci je odmítly opustit.


„Doufáme, že další budou velmi brzy následovat. Vláda spolupracuje s nigerijskou armádou a dalšími bezpečnostními složkami,“ uvedl k návratu Poguové guvernér Zulum.

Únosy pokračují

Nejistota a utrpení nigerijských rodičů však nekončí ani v těchto měsících. Únosy islamistů se nechaly inspirovat další kriminální organizace, ty se liší alespoň v tom, že rovnou požadují výkupné a existuje tak šance na záchranu.

Naposledy útočníci unesli v červenci asi osmdesát dětí z internátní školy v severní Nigérii. Útok na baptistickou školu ve státě Kaduna byl od prosince již desátým hromadným únosem školáků na severozápadě země uskutečněným islamistickými ozbrojenci nebo zločineckými gangy. Od prosince bylo uneseno přes tisíc žáků. Většina z nich byla propuštěna, ale někteří jsou stále v zajetí.

Případ z roku 2014 vzbudil mezinárodní protesty. Do kampaně za záchranu dívek #BringBackOurGirls se zapojila řada známých osobností.

Teroristé z Boko Haram, kteří se na únosy dívek zaměřovali, jsou momentálně oslabeni i působením odnože takzvaného Islámského státu v Západní Africe. Zprvu byli spojenci, pak ale došlo k vnitřním neshodám a mnoho radikálů z Boko Haram se následně přidalo právě k organizaci Islámský stát.