Pivo, peníze nebo marihuana. I to nabízí americké úřady lidem za vakcinaci

Pivo, peníze nebo i marihuana. I to nabízí americké úřady lidem za vakcinaci (zdroj: ČT24)

Spojené státy zaznamenaly nejvyšší denní nárůst počtu nakažených za poslední půlrok. Za 24 hodin testy odhalily přes sto tisíc pozitivních. Polovina nových případů a hospitalizací připadá na sedm států s podprůměrnou proočkovaností. Americké úřady se na mnoha místech snaží různými pobídkami lidi k vakcinaci motivovat. Příliš úspěšné ale nejsou.

Víc než polovina americké populace, 165 milionů lidí, je plně očkována proti covidu. Další lidé přicházejí pro vakcíny v podstatně v menších počtech, než vláda doufala. Politici i aktivisté se snaží vybudit zájem rozdáváním peněz, piva nebo třeba i marihuany.

V hlavním městě Washingtonu magistrát posílá očkovaným osobní poděkování. A zároveň je vyzývá, aby vakcinaci propagovali ve svém okolí. „Díky vám jsme o krok blíž konci pandemie. Vy jste očkován. Zajistěte, aby byli i ostatní ve vaší komunitě,“ nabádá například vedoucí zdravotního odboru na washingtonské radnici LaQuandra Nesbittová.

Administrativu prezidenta Bidena znepokojuje zvláště situace na jihu a středozápadě země. Je konkrétně o státy: Florida, Texas, Missouri, Arkansas, Louisiana, Alabama, Mississippi. Právě tady totiž s podprůměrnou proočkovaností rychle roste počet nových případů.

Státy s nejnižší proočkovaností v USA
Zdroj: ČT24

Florida dokonce hlásí nejvyšší čísla nakažených za celý rok. Stav více než dvanácti tisíc nemocných si vyžádal jejich hospitalizaci – tolik lůžek nebylo zatím během pandemie ve státě nikdy potřeba. Na osmdesát okresů po celé zemi už znovu nařídilo zakrývání dýchacích cest rouškami kvůli nakažlivější variantě delta.

„Neměli bychom být překvapeni, že na místech, kde významně roste riziko přenosu, se objevují návrhy na povinné nošení roušek a další nefarmaceutická řešení. Máme totiž málo očkovaných na to, abychom dokázali deltu eliminovat,“ konstatuje epidemiolog William Hanage.

Prezident Joe Biden nařídil, aby očkování na covid patřilo mezi povinné vakcíny v ozbrojených silách. Plně očkovaní mají být i federální zaměstnanci – jinak musí nosit roušky a chodit často na testy. Stejný postup doporučuje i soukromým společnostem a jednotlivým státům.

Na nejzasaženější Floridě ale guvernér naopak hrozí seškrtáním rozpočtů školám, které budou vyžadovat roušky. Rady z Bílého domu politik odmítá. „Proč neděláte svoji práci? Proč nezajistíte bezpečnost na hranici? Dokud to neuděláte, nechci od vás o covidu slyšet ani pípnutí,“ říká floridský guvernér Ron DeSantis.

Zatímco na Floridě guvernér roušky ve třídách přímo zakázal, v dalších pěti státech je politici naopak nařídili.