Pandemie ve světě: USA budou po přijíždějících vyžadovat očkování, Japonsku hrozí celostátní stav nouze

Spojené státy rozpracovávají mechanismus, který by umožnil obnovení cest ze zahraničí a v jehož rámci bude po téměř všech cestujících požadováno dokončené očkování. Tokio, které nyní hostí letní olympijské hry, poprvé zaznamenalo denní přírůstek přesahující pět tisíc nakažených. Japonsko v dalších devíti prefekturách zpřísní opatření proti šíření viru. Německo a Francie dál připravují očkování vybraných skupin třetí dávkou vakcíny.

On-line přenos
Koronavirus – srpen
22:48

Čína chce letos poskytnout světu dvě miliardy dávek vakcín proti covidu-19, 100 milionů rozvojovým zemím, řekl prezident Si Ťin-pching na půdě OSN.

18:03

Kuba obnoví prezenční výuku na školách, až naočkuje proti covidu-19 studenty a školáky. Uvedla to dnes ministryně zdravotnictví Ena Elsa Velázquezová. 

17:21
Česko

Liberecká střední průmyslová škola strojní a elektrotechnická se jako jediná škola v Libereckém kraji zapojí do testování kombinované prezenční a on-line výuky v Česku. Zúčastní se projektu ministerstva školství, který má ověřit, zda by se žáci a studenti mohli běžně učit střídavě ve škole a on-line z domova.

Za stávajících opatření nemohou do USA cestovat lidé, kteří v posledních 14 dnech pobývali v Číně, schengenském prostoru volného pohybu, do něhož patří i Česká republika, Velké Británii, Irsku, Brazílii, Jihoafrické republice a Indii.

Představitel Bílého domu pod podmínkou zachování anonymity sdělil, že USA se chtějí „bezpečným a udržitelným způsobem“ otevřít pro cestující ze zahraničí, napsala agentura AFP. Až na malé výjimky budou muset podle něj být cizinci ze všech zemí cestující do USA plně očkováni.

Mechanismus, který by umožnil návrat k cestám ze zahraničí, rozpracovává Bidenova administrativa, uvedl zdroj z Bílého domu. Podotkl, že opětovné umožnění cestování by pomohlo aeroliniím a turistickému ruchu, ale že kvůli přibývajícím případům covidu-19 a nakažlivé variantě delta nejsou Spojené státy připraveny cestovní omezení v dohledné době zcela zrušit.

Japonsko se potýká s rychlým šířením epidemie
Zdroj: Reuters/Kevin Coombs

Rychlý nárůst epidemie v Japonsku

Za posledních 24 hodin úřady zaznamenaly v hlavním městě Japonska 5042 nových případů infekce, o den dříve to bylo 4166 nových infekcí. Nouzová opatření, jejichž cílem je zastavit postup nemoci covid-19 v zemi, budou rozšířena na osm dalších prefektur. Stav nouze je v platnosti až do konce srpna v šesti japonských prefekturách včetně Tokia a v dalších pěti prefekturách platí částečný stav nouze.

„Počet nových infekcí roste bezprecedentním tempem. Situace (v nemocnicích) je velmi vážná,“ prohlásil ministr hospodářství Jasutoši Nišimura, který má reakci země na koronavirovou krizi na starosti. Někteří členové vládního panelu expertů varovali, že nárůst případů covidu-19 v zemi v poslední době je tak kritický, že v Japonsku bude znovu zapotřebí vyhlásit celostátní stav nouze.

Japonsku se zatím dařilo držet koronavirus relativně pod kontrolou, v poslední době se ovšem potýká s vysoce nakažlivou variantou delta. Někteří lidé novou vlnu epidemie spojují rovněž s olympijskými hrami, jejich organizátoři však tvrdí, že mezi zvyšováním množství případů koronaviru v zemi a Hrami neexistuje spojení. Ve čtvrtek bylo ohlášeno 31 nových případů koronaviru souvisejících s olympijskými hrami.

V Japonsku, které má zhruba 126 milionů obyvatel, se od začátku pandemie podle dat americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) prokázalo přes 970 tisíc případů infekce a 15 246 lidí tam v souvislosti s covidem-19 zemřelo.

Francie a Německo dál připravují očkování třetí dávkou

Německo a Francie budou pokračovat v přípravách na očkování třetí dávkou covidové vakcíny, nevyslyší tak výzvu Světové zdravotnické organizace (WHO), aby přeočkování dočasně zastavily a namísto toho upřednostnily vakcinaci v chudších zemích.

Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že Francie se připravuje od září podávat třetí dávku starším lidem a zranitelným osobám. „Třetí dávka bude pravděpodobně nutná, ne hned pro každého, ale v každém případě pro ty nejzranitelnější a nejstarší,“ řekl Macron.

Německo se chystá rovněž od září aplikovat posilující dávku lidem se sníženou imunitou, velmi starým osobám a klientům v pečovatelských domech.

Šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus ve středu kritizoval země, které chtějí občanům nabídnout či již nabízejí třetí dávku vakcíny kvůli její údajně postupně klesající účinnosti v ochraně před covidem-19. Přeočkovávání je podle něj potřeba zastavit nejméně do konce letošního září, kdy by mělo být naočkováno alespoň deset procent populace ve všech zemích světa.

V Bratislavě policie zasahovala proti pokusům demonstrantů ochromit dopravu

Slovenská policie zasáhla proti pokusům demonstrujících odpůrců očkování ochromit dopravu v centru Bratislavy. „Gestapo!“ vykřikovali demonstranti podle listu Sme. Při zákroku byl jeden člověk zraněn a musela jej odvézt sanitka. Policisté také zadrželi demonstranta, který kladl odpor, ale přemohli jej během několika vteřin. Organizátor pak vyzval protestující, aby se vrátili zpět na náměstí, a dodal, že situaci lze řešit inteligentně a slušně. Napětí pomáhal mírnit také protikonfliktní tým.

„V komunitě radikálních odpůrců očkování se začala šířit myšlenka, že protesty z minulého týdne ukázaly, že jen postávat na náměstí a pokojně demonstrovat nemá velký dopad. Mnohem účinnější je během pracovního dne zablokovat důležité dopravní uzly. Tak totiž i pár stovek účastníků dokáže přilákat pozornost celé republiky,“ napsal na svém webu deník Sme, podle kterého se odpůrci očkování chystají demonstrovat v hlavním městě i v pátek.

„Nepůjde jen o úřad vlády, Hodžovo náměstí a přilehlé ulice a křižovatky, ale o mnohem více dopravních uzlů v Bratislavě,“ napsal do pozvánky na protesty podle deníku vůdce slovenské krajní pravice Marián Kotleba, zatím nepravomocně odsouzený na čtyři roky a čtyři měsíce za extremismus.

Kvůli nepříznivému počasí přišly demonstrovat jen asi dvě stovky lidí, poznamenal list Pravda. Akce podle Sme již prakticky skončila, těžkooděnci se stáhli a na místě zůstalo už jen asi dvacet přívrženců krajní pravice, kteří „si povídají a jedí guláš“. Dopravní podnik ohlásil, že musel načas přerušit provoz na třech linkách.