Život v Tokiu kypí i v době stále sílící nákazy. K menší ostražitosti obyvatel přispívá také olympiáda

Události: Rekordní počty nakažených v Japonsku (zdroj: ČT24)

Olympiáda ve stínu koronaviru je právě v polovině. Tokio i celé Japonsko zaznamenávají rekordní nárůst nakažených – v metropoli víc než čtyři tisíce a v celé zemi přes dvanáct tisíc za den. To jsou nejvyšší čísla od začátku pandemie. Podle vlády to nesouvisí s hrami, ale s vysoce nakažlivou variantou delta. Rozšířila kvůli ní nouzový stav na čtyři další prefektury.

Je to jako příběh dvou měst. První žije v olympijské bublině, kde se denně testuje a pohyb sportovců i virus jsou pod kontrolou. V tom druhém je rušno v ulicích a koronavirus se rekordně šíří, přibližuje situaci v Tokiu zpravodajka ČT v Asii Barbora Šámalová. 

„Úroveň nákazy u nás je 0,2 nebo 0,3 procenta, možná vyšší,“ říká mluvčí Mezinárodního olympijského výboru Mark Adams. Naopak „za plotem“ je vše jinak. Oproti půlce července je denní nárůst čtyřnásobný. Většinu tvoří vysoce nakažlivá varianta delta.

Situace je extrémně vážná

„Infekční situace i tlak na zdravotnická zařízení jsou extrémně vážné,“ přiznává guvernérka Tokia Juriko Koike. V ulicích je navzdory výzvám vlády rušněji než v olympijské části. Zejména tam, kde se mladí – a neočkovaní – lidé baví.

Obyvatelé Tokia jsou v nezáviděníhodné situaci. Na olympiádu přispěli z daní, ale podívat se na ni mohou jen v televizi. Navíc jejich životy ovlivňuje nouzový stav vyhlášený hlavně kvůli Hrám.

Přestože nosí roušky, ostražitost klesá. Mnozí mají pocit, že když může být olympiáda, je přijatelné jít ven. „Určitě bude nárůst. Ale nevidím nic obrovského. Když to srovnáte se zbytkem světa, jde to nahoru všude,“ hodnotí situaci obyvatelka Tokia Wee Chuang Teo. 

Je těžké udržet lidi doma

Neexistují důkazy, že by se šířila nákaza mezi účastníky olympiády a veřejností. V atmosféře Her v kombinaci s létem je ale pro lidi těžší držet se doma. Po 18 měsících omezení některé restaurace nedodržují zavírací dobu v osm večer. Riskují pokuty a nalévají alkohol, aby si zahojily ztráty.

Další obyvatel města Hiroši Mičimoto upozorňuje, že se na olympiádě intenzivně závodí.
„Japonští sportovci vyhrávají zlaté. Když to sledujete, říkáte si, že rozhodnutí pořádat olympiádu je správné. Jenže je třeba myslet i na zdravotníky,“ dodává. 

Co to udělá se zdravotnictvím?

Podle odborníků se pandemie může vymknout. Roste totiž počet pacientů vyžadujících náročnější péči.

„Jakmile nebude dostupná lékařská péče, nebudeme moci hospitalizovat ani diagnostikovat pacienty,“ zmiňuje ředitel Centra pro kontrolu a prevenci chorob Norio Omagari. Aby se tomu předešlo, je podle něho nutné okamžitě zastavit nárůst případů. 

Navzdory všemu japonský premiér ujišťuje, že předčasný konec olympiády nehrozí.