Další čínský miliardář je v nemilosti vlády. Sun Ta-wu kritizoval utajování epidemie afrického moru

Horizont ČT24: Čínský milionář potrestaný za kritiku (zdroj: ČT24)

Čínský miliardář a zemědělský magnát Sun Ta-wu byl odsouzen na 18 let do vězení v případu, který je podle nezávislých pozorovatelů politicky motivovaný. Podnikatel byl shledán vinným z řady činů včetně „vyvolávání hádek a provokací“. Sun Ta-wu se tak zapsal na stále se rozšiřující seznam miliardářů, které vláda tvrdě ztrestala za veřejně projevenou kritiku.

Jako jeden z mála Sun Ta-wu otevřeně obvinil vládu z toho, že utajovala vypuknutí epidemie afrického moru prasat, která před dvěma lety v Číně zdevastovala velkou část živočišné výroby. „Uhynulo patnáct tisíc prasat. Museli jsme neustále provádět testy. Ti, kteří pracují na farmách, si moc nevydělají. Nemohou prodávat. Mohou prasata pouze zabíjet. To je skličující,“ nechal se slyšet v září 2019.

Zatčen byl o dva měsíce později společně s dvaceti dalšími osobami, mezi nimiž byla také jeho manželka, dva synové a snachy. „Styl, jakým mě nyní vyšetřují, způsobuje utrpení mým blízkým a radost těm, kteří nás nesnášejí. Obvinění, jakkoliv jsou vážná, si přeji vzít pouze na sebe, výměnou za propuštění ostatních,“ citovala Sun Ta-wua stanice BBC.

Proces s agrárním magnátem se konal za zavřenými dveřmi. Výsledkem je osmnáctiletý trest vězení.

Sedmašedesátiletý Sun založil firmu Dawu Agricultural & Animal Husbandry Group. Podnik zaměstnává asi devět tisíc lidí a disponuje firemní vesničkou, kterou podnikatel zřídil podle médií proto, aby odrážela jeho představu o spravedlivé venkovské společnosti. Její obyvatelé tam mají přístup zdarma nebo se slevou ke zdravotní péči, školství a volnočasovým aktivitám.

Miliardáři v problémech

Není to poprvé, kdy Čína tvrdě zasáhla proti podnikateli, který se otevřeně vyjadřoval k situaci v zemi. Vláda v Pekingu vede vyšetřování v řadě velkých technologických firem, jakými jsou například Alibaba nebo Tencent.

Právě zakladatel internetové společnosti Alibaba Jack Ma měl s komunistickým režimem také problémy. Po svých kritických poznámkách k regulačnímu systému musel své názory oficiálně přehodnotit. Takovou šanci už ale nedostal někdejší vlivný realitní magnát Žen Č'-čchiang, který čínského prezidenta Si Ťin-pchinga nazval klaunem. Soud ho za údajnou korupci a zpronevěru poslal stejně jako Sun Ta-wua na 18 let za mříže.