Tuniský prezident po středečním incidentu odvolal šéfa státní televize

Tuniský prezident Kaís Saíd ve středu odvolal z funkce ředitele státní televize a na jeho místo jmenoval dočasného zástupce, uvedla s odvoláním na prohlášení prezidentské kanceláře agentura Reuters. Odvolání ve středu odpoledne předcházel incident, kdy byl zástupkyni syndikátu novinářů SNTJ a lidskoprávnímu aktivistovi odepřen vstup do budovy televize, přestože byli pozvání jako hosté televizního pořadu. Do vysílání se nakonec později dostali. Saíd také prohlásil, že asi 460 lidí podle něj připravilo zemi o 13,5 miliardy dínárů (103 miliard korun). Je prý ochoten to „právně“ vyřídit, pokud dotyční peníze vrátí.

Tunisko čelí nejhorší politické krizi za posledních deset let poté, co prezident Kaís Saíd v neděli odvolal premiéra Hišáma Mašíšího a pozastavil na 30 dní fungování parlamentu. V pondělí hlava státu odvolala další členy kabinetu a vyhlásila striktní nová opatření.

„Nabízím trestněprávní smír s podnikateli zapojenými do krádeže veřejných peněz a do daňových úniků. Když budou spolupracovat na projektech, uniknou trestnímu stíhání a uvěznění,“ řekl prezident.

Podle části tuniských stran, včetně největší An-Nahdy, je Saídovo počínání v rozporu s ústavou.

Incident v televizi

Ve čtvrtek Saíd také odvolal šéfa státní televize. Novinářka Amira Mohamedová uvedla, že jí ve středu ve vstupu do budovy televize Wataniya bránil pracovník ostrahy, který čekal na výslovný souhlas vedení, zda ji může pustit do budovy.

„Ředitel (stanice) Wataniya mi řekl, že dostal instrukce od vojenského důstojníka, aby návštěvníkům nedovolil vstup do sídla televize,“ uvedl podle AFP lidskoprávní aktivista, druhý host pořadu.

Ministerstvo obrany i úřad prezidenta odmítají, že by takový rozkaz vydaly. Několik hodin po incidentu byl odvolán ředitel televize a byl obviněn, že se pokusil vyvolat nepokoje odepřením vstupu do budovy stanice, píše AFP. Ředitelovo odvolání na sociálních sítích požadovali podle agentury Reuters také někteří tuniští novináři. Prezident Saíd řekl, že ctí občanské svobody a bude je chránit.

V pondělí úřady také bez vysvětlení a bez opory v zákonech uzavřely tuniskou pobočku katarské televize Al-Džazíra.

Od revoluce v roce 2011, která zavedla demokracii, se Tunisko těší mnohem větší svobodě tisku než kterýkoli ze sousedních států. Státní tisková agentura TAP pravidelně informuje o protivládních protestech a zveřejňuje prohlášení kritická k úřadům, připomíná Reuters.