Izrael bere obvinění v kauze Pegasus vážně, řekl v Paříži ministr Gantz

Izrael bere vážně obvinění, že spyware vyvinutý izraelskou společností NSO byl použit proti veřejným osobám po celém světě, uvedl izraelský ministr obrany Benny Gantz po jednání s šéfkou francouzské obrany Florence Parlyovou. Software Pegasus izraelské společnosti NSO Group podle zjištění médií některé státy zneužily ke špehování politiků, novinářů či lidskoprávních aktivistů. Mezi možnými sledovanými byl i francouzský prezident Emmanuel Macron.

„Stát Izrael povoluje vývoz kyberproduktů jiným vládám výhradně pro zákonné účely a pouze za účelem prevence i vyšetřování trestné činnosti a terorismu,“ prohlásil Benny Gantz před jednáním; mluvčí francouzské vlády současně avizoval, že Parlyová „využije příležitosti“ a zeptá se Gantze, co jeho vláda ví o aktivitách NSO.

Po setkání se již francouzská strana k obsahu jednání nevyjádřila. „Izrael bere obvinění vážně. (…) Izrael uděluje kybernetické licence jen národním státům a výhradně pro potřeby boje s terorismem a zločinem,“ uvedla Gantzova kancelář v oficiálním prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Vyšetřovací komise

Nezisková organizace Forbidden Stories ve spolupráci s organizací na obranu lidských práv Amnesty International získala přístup k seznamu z roku 2016, na kterém je přes padesát telefonních čísel, jež klienti NSO vybrali pro možné sledování. Svou analýzu zveřejnily 18. července.

Na seznamu je patnáct hlav států nebo šéfů vlád, řada právníků, obhájců lidských práv a novinářů. Analýza seznamu naznačuje, že software zneužívaly vlády v minimálně deseti zemích, včetně Maroka a Indie. Izraelský parlament už k prošetření kauzy zřídil speciální komisi.

Horizont ČT24: Sledování skrz Pegasus (zdroj: ČT)