Na chorvatské dálnici havaroval autobus, deset lidí zemřelo

Nejméně deset lidí v neděli nepřežilo ranní havárii autobusu, který sjel z dálnice na východě Chorvatska. Informuje o tom agentura AP, úřady hlásí také 44 zraněných. Autobus mířil z Německa do Kosova a jeho nehodu podle dosavadních zjištění mohla způsobit únava řidiče.

Vůz havaroval okolo šesté hodiny ranní u města Slavonski Brod a podle fotografií z místa skončil obrácený na bok v trávě vedle vozovky. Na místě byli hasiči a zdravotníci a provoz na dálnici spojující Záhřeb se severní částí Srbska se zastavil.

Chorvatské úřady podle AP informovaly, že v autobuse bylo sedmašedesát lidí včetně dvou řidičů a patnácti nezletilých osob. Místní policejní velitel Franjo Galic ranní havárii popsal jako „jednu z nejhorších nehod, jakou kdy viděl“. 

Nemocnice v regionu přijaly čtyřiačtyřicet pasažérů, podle šéfa nemocnice ve Slavonském Brodu Josipa Samardziče bylo osm lidí ve vážném stavu. AP původně s odvoláním na policii psala, že zraněných bylo o jednoho víc a že všichni byli hospitalizováni ve zmíněném městě.

Za nehodou mohl být mikrospánek

Podle policie měl havarovaný autobus kosovské poznávací značky a mířil do kosovské metropole Priština na pravidelné lince z Německa. Proč brzy ráno sjel z dálnice, nebylo zprvu jasné. Vyšetřovatelé ale zadrželi jednoho z řidičů, který patrně nad vozem ztratil kontrolu kvůli mikrospánku. „Řekl, že na okamžik usnul,“ popsal zástupce prokuratury podle chorvatského zpravodajského webu Index výpověď zadrženého.

Soustrast pozůstalým vyjádřila kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová. „Doufáme, že se zranění cestující uzdraví,“ dodal chorvatský premiér Andrej Plenkovic.

Soustrast rodinám obětí havárie vyjádřilo i Česko. „Ministerstvo zahraničních věcí je v kontaktu s chorvatskými úřady, byli jsme informováni, že by mezi oběťmi neměli být čeští občané,“ dodal na Twitteru šéf tuzemské diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD).

Jedna z nejtragičtějších chorvatských nehod

Nehoda patří k nejtragičtějším v moderní chorvatské historii, ještě více lidí zemřelo v září 2008 na chorvatské dálnici A1 směřující od Záhřebu k Jadranskému moři. Autokar se 47 turisty z Košic tehdy narazil do betonového mostního pilíře, tragédie si vyžádala čtrnáct mrtvých a třicet zraněných.

V červnu 2012 pak zemřelo nedaleko místa této nehody osm českých turistů. Jejich autobus přejel z pravého pruhu do levého a levými koly vyjel na nezpevněnou část mezi pásy dálnice, načež v rychlosti narazil do konstrukce s dopravním značením. Pak se převrátil na pravý bok, po kterém klouzal dalších asi dvacet metrů.