Epidemická situace v Rusku je vážná. O lockdownu se ale neuvažuje, říká zpravodaj Rožánek

Zpravodaj ČT Karel Rožánek o vývoji pandemie v Rusku (zdroj: ČT24)

Od poloviny června v Rusku prudce roste počet nakažených koronavirem. Úřady to připisují nové, nakažlivější variantě delta a také pomalému postupu vakcinační kampaně. V zemi je plně naočkováno zhruba patnáct procent populace. „Do konce roku chtějí Rusové naočkovat šedesát procent populace,“ přibližuje zpravodaj ČT v Rusku Karel Rožánek.

Epidemická situace v největší zemi světa je vážná, tento týden v úterý tam překročil počet dosud nakažených šestimilionovou hranici, nemoci od začátku pandemie podlehlo téměř 150 tisíc lidí. Minulý den v Rusku přibylo 24 471 nově nakažených a zemřelo 796 lidí. „Ta čísla jsou špatná už několikátý týden,“ uvedl Rožánek.

Skutečný počet obětí pandemie bude v Rusku patrně vyšší, než kolik uvádí vládní operativní štáb. Ruský statistický úřad, který do svých součtů zahrnuje i lidi, u nichž se virus prokázal až posmrtně, totiž k letošnímu květnu evidoval na 290 tisíc úmrtí spojených s covidem-19. 

Celostátní lockdown podle Rožánka nepřichází v úvahu, rozhodl o tom ruský prezident Vladimir Putin. Uzávěry nebo opatření tak závisí na jednotlivých regionech. „Třeba Moskva, kde je situace nejhorší, rozvolňovala,“ dodává zpravodaj ČT. Uvolňují se restrikce v restauračních zařízeních.