Americké prezidenty provází jaderný kufřík sedm dekád. Nahradit ho může zařízení do kapsy

Horizont ČT24: Americké úvahy o výměně prezidentova jaderného kufříku (zdroj: ČT24)

Každého amerického prezidenta od vynálezu jaderných zbraní doprovází na každém kroku takzvaný atomový kufřík. Jeho prostřednictvím mohou nařídit ničivý útok. Pentagon nyní zvažuje, že tradici trvající přes sedm dekád zruší a černé zavazadlo nahradí bezpečnějším zařízením.

Důstojník s objemnou černou aktovkou, pro níž se za oceánem vžilo přirovnání s míčem na americký fotbal, následuje šéfa Bílého domu, kamkoliv se hne. Americký prezident musí mít atomový kufřík vždy po ruce pro případ, že bude potřeba drtivou sílu jaderného úderu neprodleně použít.

Americké ministerstvo obrany nyní tuto tradici, která trvá od mandátu poválečného prezidenta Dwighta Eisenhowera, přehodnocuje. Už před lety vydaly archivy zprávu, že v 60. letech byl kód pro spuštění jaderného útoku na Sovětský svaz naprosto primitivní – osm nul v řadě.

Letos se „jaderná mičuda“ ocitla nebezpečně blízko nepovolaným rukám. Stalo se tak 6. ledna při útoku na Kapitol. Viceprezident Mike Pence se záložním kufříkem, jehož přesný obsah je přísně střeženým tajemstvím, unikl před rozlíceným davem jen těsně.

Atomová exploze v kapse saka

Američtí poradci z Pentagonu proto nyní zvažují černou aktovku nahradit. Experti navrhují například speciální šifrované zařízení, které by prezident USA nosil v kapse saka.

K úvaze, že by měl prezident kódy k jaderným hlavicím nosit sám a nikoliv se spoléhat na vojenského důstojníka, vede Pentagon také zkušenost z návštěvy exprezidenta Donalda Trumpa v Pekingu v roce 2017. Horliví čínští hostitelé se tehdy snažili pověřenému armádnímu činovníkovi jaderný kufřík z bezpečnostních důvodů odebrat.

Amerických atomových kufříků bylo v jeden okamžik na světě více. Když Trump v lednu odmítl účast na inauguraci svého nástupce Joea Bidena a předčasně opustil Washington, jedna aktovka doprovázela dosluhující hlavu státu, zatímco druhá byla připravena pro nového šéfa Bílého domu od chvíle, kdy zazní poslední slovo slavnostní prezidentské přísahy.