Policie v Hongkongu zatkla editora zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily

Horizont ČT24: V Hongkongu pokračuje zátah na Apple Daily (zdroj: ČT24)

Hongkongská policie zatkla jednoho z hlavních editorů již zrušeného prodemokratického deníku Apple Daily, informuje agentura Reuters s odkazem na místní média. Již dříve bylo zadrženo několik novinářů, kteří v listu mediálního magnáta a aktivisty Jimmyho Laie působili.

Policie, která obvykle vyšetřované osoby neidentifikuje, v prohlášení uvedla, že zatkla jednapadesátiletého Lam Man-chunga na základě podezření, že se spikl s cizími mocnostmi s cílem ohrozit národní bezpečnost. Mediální skupina Next Digital, která deník publikovala, zatím věc nekomentovala.

Populární bulvární list Apple Daily ukončil činnost poté, co 17. června stovky policistů provedly v jeho sídle razii a zmrazily klíčová aktiva a účty. Poslední číslo vyšlo 24. června.

Osmý zadržený zaměstnanec deníku

Zátah úřady uskutečnily s odvoláním na nový bezpečnostní zákon, který ve své poloautonomní provincii prosadil Peking přes hlasitou místní i mezinárodní kritiku. Lam Man-chung je už osmým zaměstnancem deníku, kterého na základě zákona zatkla policie.

„Bojím se, že to ve společnosti vyvolá pocit, že lidé mohou být uvězněni kvůli tomu, co píší. Vede to k velkým obavám o svobodu projevu v Hongkongu,“ upozornil Ronson Chan, mluvčí hongkongské novinářské asociace.

Majitel deníku, mediální magnát a prodemokratický aktivista Jimmy Lai, se před dvěma lety účastnil prodemokratických demonstrací, za což ho soud poslal na čtrnáct měsíců do vězení. Dohromady nyní Lai čelí osmi různým obviněním, z nichž dvě vyplývají právě z nového bezpečnostního zákona.