Požár v Oregonu je tak rozsáhlý, že ovlivňuje počasí. Úřady žádají o pomoc

Jeden z největších požárů v dějinách Oregonu se na začátku týdne dál rozrůstá a místní úřady se kvůli obavám z dalšího zhoršení situace obrací s žádostmi o pomoc na státy mimo americký severozápad. Podle agentury AP plameny pohání silný vítr. Oheň pojmenovaný Bootleg Fire nicméně zatím způsobil relativně malé majetkové škody a nemá žádnou známou oběť.

Ohnisko se rozprostírá v řídce zalidněné oblasti severovýchodně od města Klamath Falls. Plameny zde zatím zachvátily zónu o rozloze asi čtrnáct set kilometrů čtverečních, což je více než dvojnásobek velikosti Národního parku Šumava. Pod kontrolou byl Bootleg Fire v pondělí zhruba ze čtvrtiny, na zásahu proti němu se podílely už přes dvě tisícovky hasičů.

Velikostí se požár řadí na čtvrté místo v historických tabulkách Oregonu, poznamenává AP. Dosud nejrozsáhlejší požár zaznamenal severozápadní stát USA v roce 2002, kdy takzvaný Biscuit Fire spálil skoro dva tisíce čtverečních kilometrů.

Bootleg Fire je nyní tak výrazný, že si vytváří vlastní počasí, píše v pondělním článku deník The New York Times. „Oheň je tak velký a generuje tolik energie a extrémního horka, že to mění počasí,“ vysvětluje mluvčí oregonského úřadu pro lesnictví Marcus Kauffman. „Za normálních okolností počasí určuje, co bude dělat požár. V tomto případě požár určuje, co bude dělat počasí,“ pokračuje.

Minimální škody

Ve srovnání se svým mimořádným rozsahem zatím Bootleg Fire způsobil jen minimální majetkové škody. Zničil asi sedmdesát obytných domů a stovku dalších stavení a za silného větru se šířil na sever a východ, tedy směrem pryč od větších obcí. Kouř z tohoto požáru a desítek dalších, které na americkém západě hoří, ovšem přikrývá velkou část amerického území a zhoršuje kvalitu vzduchu i na východním pobřeží nebo v oblasti Velkých jezer.

Severoamerická sezona lesních požárů je teprve na začátku a situace se tak může ještě zhoršovat. Americká Národní meteorologická služba (NWS) v pondělí varovala, že počasí nebude hasičům na severozápadě USA přát ani tento týden a může přinést i „suché bouřky“ s blesky.

Činitelé na jihu Oregonu se podle AP obávají, že suché počasí a nedávná rekordní vedra na pozadí dlouhodobého nedostatku vláhy mají za následek extrémní riziko vzniku požárů. Dodatečné prostředky pro hašení hořících lesů údajně hledají i v dalekém Arkansasu nebo na Aljašce. „Jsme připraveni na nejhorší a doufáme v to nejlepší,“ shrnul úvahy zástupce přírodní rezervace Rogue River-Siskiyou National Forest.

Plameny sužují i Kanadu

Kromě Oregonu či Kalifornie lesní požáry dál trápí také jihozápad Kanady, kde podle zpravodajské společnosti CBC v pondělí hořelo na skoro třech stech místech. Plameny si za poslední týdny vyžádaly evakuaci tisíců obydlí, nově úřady nařídily vyklidit stovky domů kvůli ohnisku mezi městy Osoyoos a Oliver.

Největším požárem v provincii Britská Kolumbie zůstává ten na severozápad od města Kamloops, který zasahuje oblast o rozloze 450 kilometrů čtverečních a vyžádal si evakuaci asi tří set domů.

„Všichni jsou vyčerpaní,“ komentoval situaci předseda samosprávní rady tamního regionu Thompson-Nicola Ken Gillis. Místní krizové složky včetně policie podle něj potřebují podporu zvenčí. „Zoufale potřebujeme pomoc, ale žádné se nám nedostává,“ řekl.