Ozbrojenci zastřelili na silnici v autě generála nigerijské armády

Ozbrojenci v Nigérii zastřelili armádního generála, když jel v autě z metropole Abuja. S odvoláním na mluvčího armády o tom informovala agentura Reuters. Generál Hassan Ahmed je první takto vysoce postavený představitel, který se v Nigérii stal obětí násilí.

Mnoho lidí se v této africké zemi obává používat silnice, neboť přibývá ozbrojených loupeží a únosů s cílem získat výkupné. Zhoršující se bezpečnostní situace přiměla v dubnu parlament, aby požádal prezidenta o vyhlášení výjimečného stavu.

Auto s generálem bylo napadeno ve čtvrtek na silnici mezi Abujou a městem Lokoja, které leží asi 200 kilometrů jižně od nigerijské metropole. Podle místních médií byl s generálem v autě řidič a jeden člen rodiny. Ahmed působil na generálním štábu armády a v minulosti velel armádní policii.

Loni zemřeli při útoku na automobil dva vysloužilí generálové, Ahmed je ale první člen armádního velení, který byl zabit při takovém incidentu v době aktivní služby, uvedl Reuters.

Nigérie má bezpečnostní problémy na severozápadě, na severovýchodě se k nim přidává činnost islamistických skupin, které za posledních 12 let zabily na 350 tisíc lidí. Další tisíce občanů přišly o život v centrální části země při konfliktech mezi nomádskými pastevci a zemědělci.