Nasazení amerických vojáků na Haiti není podle Bidena na pořadu dne

Nasazení amerických vojáků na Haiti není na pořadu dne, řekl ve čtvrtek prezident USA Joe Biden. Spojené státy pouze posílí bezpečnost svojí ambasády v této karibské zemi poté, co tam byl minulý týden zavražděn prezident Jovenel Moïse.

O vyslání vojáků na Haiti, kteří by tam měli chránit klíčovou infrastrukturu, požádala před několika dny haitská prozatímní vláda Spojené státy a OSN. Biden dal najevo, že této žádosti není nakloněný. Přišla v době, kdy se američtí vojáci stahují z Afghánistánu.

„Námořní pěchotu pošleme jen na naši ambasádu,“ řekl Biden. „Vyslání amerických jednotek na Haiti není na pořadu dne,“ uvedl také.

Haitský ministr pro volby Mathias Pierre agentuře AP řekl, že žádost o vyslání amerických vojáků je relevantní vzhledem ke „křehké situaci“ v zemi a potřebě vytvořit bezpečné podmínky pro volby, které se mají konat za 120 dnů.

AP uvádí, že žádost o americkou intervenci připomněla zmatek, jenž Haiti zachvátil v červenci 1915 po zavraždění tehdejšího prezidenta Vilbruna Guillauma Sama, kterého rozvášněný dav vlekl z francouzské ambasády a ubil ho k smrti. V reakci na to americký prezident Woodrow Wilson vyslal na Haiti námořní pěchotu. Američané tehdy skoro dvě dekády trvající okupaci Haiti obhajovali jako způsob, jak zabránit anarchii.

Prezidenta Moïseho zastřelilo minulý týden v jeho domě zřejmě kolumbijské komando. Kdo si vraždu objednal, není doposud jasné.