Při požáru nemocnice pro pacienty s covidem-19 v Iráku zemřelo přes devadesát lidí

Bilance obětí pondělního požáru v nemocnici v jihoirácké Násiríji, kde se léčí pacienti s covidem-19, vzrostla v úterý na 92 poté, co několik lidí podlehlo vážným popáleninám. Více než 100 dalších lidí, včetně pacientů a jejich návštěv, je zraněných. S odkazem na irácká státní média o tom píše agentura Reuters.

Úřady označily za příčinu zkrat elektrického vedení. Odletující jiskry se dostaly ke kyslíkové bombě, která vybuchla, oznámila policie. Podle AP oheň pohltil nově vystavené oddělení nemocnice, které mělo kapacitu sedmdesát lůžek. Uvnitř bylo v době požáru přes šedesát pacientů.

Záchranářské týmy s pomocí jeřábu odstraňovaly ohořelé části stavby, u níž se shromáždili příbuzní pacientů. Většina z nich stejně jako lékaři viní úřady ze zanedbání. Jeden ze zdravotníků, jemuž směna skončila před výbuchem, řekl, že v nemocnici nebyla dodržena základní bezpečnostní opatření. „Není tam hasicí zařízení ani obyčejná siréna. V minulých třech měsících jsme si stěžovali, že se kdykoli může stát tragédie, již může způsobit cigaretový nedopalek. Úřady vždy odpověděly, že nejsou peníze,“ řekl.

Horizont ČT24: Desítky mrtvých po požáru v irácké nemocnici (zdroj: ČT24)

Na místo v úterý dorazili vládní vyšetřovatelé. Jejich závěry by měly být podle kanceláře premiéra oznámeny do týdne. V městské márnici čekali lidé na těla svých mrtvých příbuzných. „Nereagovali na oheň rychle, nemocní uhořeli, je to katastrofa,“ řekl Muhammad Fázil, který čekal, až mu vydají bratrovo tělo. Podle zdravotnických zdrojů se ještě nepodařilo identifikovat 21 ohořelých těl.

Premiér Mustafá Kázimí svolal hned po neštěstí mimořádné jednání vlády a nařídil zatknout ředitele zdravotnických úřadů provincie Zikár a také ředitele násiríjské nemocnice. S policií se před ní střetli rozezlení příbuzní mrtvých a zapálili dvě policejní auta.

Nemocnice s pacienty s covidem-19 hořela v dubnu i v Bagdádu

Podobné neštěstí zasáhlo Irák i letos v dubnu, kdy plameny zachvátily nemocnici pro pacienty s covidem-19 v Bagdádu. Incident si vyžádal přes osm desítek mrtvých a stovky zraněných, o funkci kvůli němu přišel tehdejší ministr zdravotnictví Hasan Tamímí i ředitel nemocnice či bagdádský guvernér. Oheň tehdy zřejmě vypukl kvůli špatnému uskladnění lahví s kyslíkem, z nichž jedna explodovala.

Irák se nyní potýká s novou vlnou šíření koronaviru, denně v zemi přibývá až devět tisíc nových případů. Od začátku epidemie se v devětatřicetimilionové zemi koronavirem nakazilo přes 1,4 milionu lidí a zemřelo více než sedmnáct a půl tisíce lidí.

Prezident Barham Sálih na twitteru spojil oba požáry s „endemickou korupcí a špatným řízením, které nedbá na životy Iráčanů“.